Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis

GRIEŽYNĖ - 2014

2014 m. rugsėjo  10 - 14 d.

 

 

english

 

Festivalis

  Dalyviai 

Programa

Renginiai

Rengėjai

Istorija

Rėmėjai

 

 

Griežynė   
2000  
2004 
2006   2008

2010   2012

 

Šiais metais festivalyje laukiame muzikantų iš Jungtinės Karalystės, Vengrijos, Lenkijos, Baltarusijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos.



  Istvánfi Balázs-Németh András duo - Vengrija

Istvánfi Balázs ir Németh András susipažino prieš ketverius metus, studijuodami Ferenco Liszto muzikos akademijoje Budapešte; ten jie dabar dirba dėstytojais. Koncertinę veiklą duetas pradėjo 2010 m. Išsiskiria jie tuo, jog šie dūdmaišio ir ratinės rylos virtuozai groja pačių susikurtu muzikavimo stiliumi, paremtu vengrų muzikos tradicijomis. Duetas atlieka ir savo kūrinius, ir senųjų muzikos kūrinių aranžuotes.





 
  Wild Troupe - Jungtinė Karalystė

2011 m. susibūrusi grupė šaknis įleido Bristolyje. Trio dainuoja ir muzikuoja Alan Kennedy (gitara, armonikėlė ir mandolina), Aoile Sullivan (fleita, švilpynė, klarnetas, akordeonas ir ukulėlė) bei Georgie Asser (akordeonas, klavišiniai instrumentai ir perkusija).
Muzikantai atlieka optimistiškas, šokti kviečiančias airiškas melodijas, šiuolaikines liaudies ir savo kūrybos dainas. Nors ir neprofesionalai, trio vis tiek sėkmingai moko airiškų šokių – jie jau žinomi ir užsienyje. „Wild Troupe“ pasirodymai – lengvi, smagūs ir intensyvūs.





 
  Alesio Losiaus trio - Baltarusija

Alesius Losius – baltarusių folkloro tyrinėtojas, atlikėjas, grafikas ir muzikos instrumentų meistras. Jo dėka buvo atkurti keli svarbūs tradiciniai baltarusių muzikos instrumentai: dūda, lyra ir basedlė.
Savo kapelą A. Losius subūrė 1995 m. Bendraminčių grupė tada nusprendė prisidėti prie autentiškos instrumentinės Baltarusijos liaudies muzikos užrašymo ir tyrinėjimų. Šią vis dar vienintelę šalyje tradicine maniera liaudies instrumentais  grojančią kapelą dabar sudaro trys nariai: smuikavimo mokytoja Aliona Meleško, bardė ir režisierė Olėsia Sivochina ir jos įkūrėjas A. Losius.






  Kapela Bornego z Podzamcza - Lenkija

Grupė gimė 2012 m. Groja ir dainuoja tradicinę šokių muziką, atlieka ir lyrines liaudies dainas. Muzika atliekama smuiku, suka (vertikalus liaudiškas smuikas), bosu, būgnu ir kitais liaudies instrumentais. Kapela groja pagrinde Roztocze regiono tradicinę muziką. Grojimo tradicijų ir repertuaro mokosi iš didžiųjų kaimo muzikos meistrų, susitinka su jais ir drauge muzikuoja. Mėgsta bendrauti su publika ir groti taip, kaip ta muzika buvo grojama anksčiau. Juos gali išgirsti miestų ir kaimų šokių renginiuose, labiausiai yra pamėgę Liublino pilies apylinkes.
Mateusz Borny – suka (liaudiškas vertikalus smuikas)
Piotr Deptuła – smuikas
Bartosz Gajdzik – būgnelis
Robert Miedziocha - bosas










  Karmen Juhkam, Karolin Härm, Leanne Barbo - Estija

Šis trio – kanelininkės iš šiaurės Estijos, dvi iš jų – garbiausios „Griežynės“ viešnios Leanne Barbo mokinės. Merginos aktyviai koncertuoja ir kartu, ir atskirai, jos domisi įvairiais instrumentais – ir šiame festivalyje išgirsime jas grojant ne tik kanelėmis, bet ir dūdmaišiais, ožragiu, dainuojant liaudies dainas.








 
  Asnate Rancāne (smuikas, balsas), Aurēlija Rancāne (būgnas, balsas), Ēriks Zeps (akordeonas, balsas) - Latvija

Nors trio nariai – skirtingo muzikinio išsilavinimo, didžiausią įtaką jiems tebedaro tradicinė rytų Latvijos etninė muzika. Gražiausiai atlikėjams skamba energingos Latgalos regiono dainos, tad jų daugiausiai jie ir atlieka.






  Armonikierių duetas – Vytas Rimkus ir Dainius Maslauskas - Lietuva

Armonikieriai susibėgo draugėn prieš 1,5 m., paskatinti savo mokytojo ir autoriteto, armonikierių armonikieriaus Algimanto Mieliausko. Be to, abu užvis labiausiai mėgsta groti rusiškomis, „peterburgskomis“, armonikomis.  Neilgai trukus duetas debiutavo festivalyje „Pamituvio armonika 2013“, vėliau, rudenį, respublikinėse Armonikierių duetų varžytuvėse tapo laureatais.
Dainius Maslauskas – jaunosios kartos armonikierius, įvairių varžytuvių laureatas, o Vytautas Rimkus – vyresnis, muzikantas nuo penkerių metų, ne tik grojimo, bet ir instrumentų meistras – antram gyvenimui prikėlė jau ne vieną armoniką.






  Folkloro grupė "Ritingo" - Lietuva

Jaukūs ir gurmaniški  muzikos sąskambiai, švelnus pritarimas gitara ir ramaus vokalo garsais sklindantis folkloro turtas , nesibaigianti folkloro ir moderniosios muzikos tarpusavio ryšio gija – tik dalis to, ką galima pajusti klausantis Mykolo Romerio universiteto folkloro ansamblio  "Ritingo"   „Ritingo“ kūrinių . Jau keletą metų vadovo Arvydo Kirdos ir ansambliečio Mariaus Kačiulio sudėlioti folkloro ir šiuolaikinės muzikos atspalviai  pamėgti ne tik pačių ansambliečių, bet ir daugelio šių kūrinių klausiusių, juos išgirdusių ir įsidėmėjusių... Ansamblis viliasi, kad ir festivalio metu nuskambėję kūriniai bus nepamirštami, leidžiantys dar stipriau ir intensyviau pajusti senojo tautos lobio – folkloro ir tautosakos – bei nūdienos muzikos dermę ir harmoniją.




 

 

 

 

 

 

 

 

© 2014

D. Lingė