Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis

GRIEŽYNĖ - 2004

2004 m. rugsėjo 8 - 12 d.

 

 

english

 

Festivalis

  Dalyviai 

Programa

Renginiai

Rengėjai

Istorija

Rėmėjai

 

Šiais metais festivalyje laukiami:

 


Opapaa   (Estija) 

Trijų Viljandi kultūros akademijos studentų ir dėstytojų grupė, atliekanti autentišką estų liaudies muziką ir savo kompozicijas, prisodrintas folkloro.

Anu Taul - balsas, dūdmaišis, dambrelis, gitara. 
Kristjan Priks - gitara, balsas, perkusiniai instrumentai. 
Tarmo Noormaa - 2 ir 4 eilių diatoniniai akordeonai.


Roger Watson   (Anglija) 

Nuo 1964 metų propaguoja folklorą, kaip atlikėjas ir muzikologas, jo tyrinėtojas, renginių ir muzikinių projektų organizatorius, pedagogas. Yra atlikęs autentiškos muzikos ir šiuolaikinių kompozicijų įrašų su įvairių tautų muzikantais. Su įvairiomis grupėmis koncertavo Ispanijoje, Švedijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje.

Groja melodeonu (diatoninis akordeonas), angliška koncertina, dainuoja.

 


Abdullah Boyraz   (Turkija) 

Gimė Antakijoje (1000 km. nuo Stambulo), ten išaugo ir gavo muzikinį išsilavinimą. Šeimoje buvo įprasta mokėti groti tautiniu turkų instrumentu bahlama, kitaip vadinamu sazu. Abdullah visuomet svajojo savo gyvenimą pašvęsti muzikai, bet likimas pasisuko kitaip. Tačiau ir šiandien jis nepalieka savo instrumento. Būdamas restorano Vilniuje savininkas, jis muzikuoja svečiams ir visiems kas paprašo. Daugelis žmonių į jo restoraną ateina ne tik paragauti nuostabaus jo kebabo, bet ir pasiklausyti tautinės turkų muzikos.

Drauge su Abdullah festivalyje dalyvaus muzikos mokytojas iš Ankaros Ferhat Aykac. 


Hurvomhey !   (Norvegija)

Bjørn Sverre Kristensen: Kariškas būgnas, trikampis, velnio smuikas, šaukštai, obertoninės fleitos, dambrelis, balsas.

Atle Lien Jenssen: smuikas, akordeonas, kaimiškas klarnetas, avino ragas.

XIX amžiaus pabaigoje Norvegijoje gyvavo muzikavimo smuiku ir karišku būgnu tradicija. Hurvomhey duetas šiuo metu yra vienas iš minėtų tradicijos tęsėjų. Tačiau abu muzikai, studijuoja ir groja ne tik šią muzikos rūšį - jų programoje gausu šokių, dainų melodijų, atliekamų visais minėtais instrumentais. 


Todar Kaškurevič    (Baltarusija)

Profesionalus dailininkas, vienas iš etnokosmologijos centro “Krivija” steigėjų, dūdmaišių meistras ir virtuozas. Tyrinėja dūdmaišių muzikos tradicijas ( instrumentų tipus, repertuarą, mitologinius aspektus ) Baltarusijoje, Lietuvoje ir Latvijoje. Taip pat rekonstruoja ir gamina šio tipo instrumentus, studijuoja grojimo tradicijų tapatumus ir skirtumus. Parašė knygą “Dūda Didžiosios Kunigaikštystės žemėse”, kuria filmą apie Baltarusijos dūdmaišius.

Aliaksandr Los   (Baltarusija)

Profesionalus menininkas, Vakarų Baltarusijos tradicinio grojimo smuiku tyrinėtojas, remdamasis senaisiais pavyzdžiais, atkūrė tradicinius muzikos instrumentus: dūdą, lyrą, basedlę. A. Los liaudies lėlių teatro “Batleika” įkūrėjąs.

T. Kaškurevič ir A. Los daug metų koncertuoja kartu. 


Lizhoun Wang   (Kinija)

 Besimokydamas mokykloje, savarankiškai išmoko groti daugeliu kinų liaudies instrumentų, grojo kinų liaudies instrumentų ansamblyje. 

1982 m. baigė Šiaurės Rytų farmacijos medicinos universitetą, 1985m. – Vakarų Kinijos medicinos universiteto magistrantūros studijas. 1991 atvyko į Lietuvą. Šiuo metu vadovauja keliems kinų restoranams. 



Sadūnų kaimo kapela   (Lietuva)

 Susibūrė 1997 m. Zarasų r. Keturi vyrai - Ramūnas Lisinskas (armonika), Gintaras Andrijauskas (smuikas, mandolina), Aurelijus Leleika (bosas), Giedrius Leleika (būgnas) - atlieka Aukštaitijos ir kitų Lietuvos regionų tradicinę liaudies muziką. 
Kapela dalyvauja seniūnijos, rajono, Lietuvos renginiuose, koncertavo Lenkijoje, Vengrijoje, Italijoje, Baltarusijoje. Daugkartiniai Šiauliuose rengiamo festivalio “Ant rubežiaus“ laimėtojai. Patys organizuoja liaudies muzikos festivalį “Sėlos muzikantai”.


Balsi  (Latvija)

Keturių simpatiškų merginų grupė iš Jekabpils. Groja meditacinę, liaudišką ir postfolkloro stilių muziką, o taip pat puikiai dainuoja. 
Vadovė
Vita Talla.

 

 

 

 

 

 

 

© 2004

D. Lingė