LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Pučiamųjų instrumentų orkestrai - Aukso paukštė 2022

 

Nominacija „Geriausias pučiamųjų instrumentų orkestras ir vadovas“

Laureatas

Vilniaus universiteto pučiamųjų instrumentų orkestras „Oktava“, vadovas Albinas Kučinskas

 
   

VU pučiamųjų orkestras „Oktava“ įkurtas 1951 m. ir gyvuoja daugiau nei 70 metų. Orkestrui vadovauja maestro Albinas Kučinskas, kurio talentu sužadinti meilę muzikai ir suburti jaunuosius muzikantus iš visos Lietuvos žavisi mūsų šalies muzikinė bendruomenė. Orkestrui praeityje vadovavo Juozas Jasenka, Vidas Kerbelis. Per visą šį laiką, besikeičiant orkestro kartoms, „Oktava“ sugebėjo išlikti ir aukščiausiomis natomis suskambėti daugybėje koncertų Lietuvoje ir užsienyje. Orkestro narius vienija meilė įvairiai muzikai ir gyvam jos atlikimui. Muzikavimas šiame kolektyve suteikia galimybę susipažinti tiek su pasaulinį pripažinimą pelniusiais kūriniais, tiek su modernia, mažiau girdėta naujųjų laikų muzika. 1984 m. prie orkestro įkurta choreografinė, nuo 2019 m. į lindihopą orientuota grupė (vadovė Teresė Gritėnienė), paįvairinanti orkestro koncertus. 

Kolektyvo repertuarą sudaro džiazo, klasikos, soulo, fanko, roko, popmuzikos, žygiavimo muzikos ir kt. kūriniai, žymių užsienio bei lietuvių kompozitorių kompozicijos. „Oktavos“ universalumas ir platus repertuaras yra viena didžiausių jos stiprybių, leidžiančių orkestrui dalyvauti įvairaus pobūdžio renginiuose, populiarinti įvairius muzikos stilius, skatinti jaunimo užimtumą, supažindinti pačius muzikantus su spalvinga ir įvairiapuse pučiamųjų kultūra. Orkestro šerdį sudaro VU studentai – būsimi medikai, fizikai, psichologai, žurnalistai, chemikai, genetikai, biologai, ekonomistai, programuotojai ir kiti. Į daugiau nei 60 narių vienijančią muzikinę bendruomenę noriai įsilieja ir alumnai, ir moksleiviai, lankantys muzikos mokyklas, ir iš užsienio per mainų programas atvykę studentai. „Oktavoje“ kiekvienas atranda bendraminčių bei draugų visam gyvenimui, o kartais – ir savo antrąją pusę.

Orkestras kasmet rengia jau tradicija tapusius solinius koncertus. Žaismingas šventinis koncertas „Oktalėdos“ (oktava + kalėdos = oktalėdos) suskamba prieš pat didžiąsias metų šventes ir dovanoja klausytojams žavių džiazo melodijų, daugybę dainų ir solistų pasirodymų. Didingų ir dažnai sakralinių kūrinių kupina „Orkestrinė fantazija“ nugriaudi Šv. Jonų bažnyčioje, pranašaudama gamtos atgimimą po žiemos. Trečiasis didelis koncertas vyksta pavasario pabaigoje – tai spalvinga kelionė per įvairių šalių ir kultūrų muzikinius lobynus, filmų ir miuziklų garso takelius. Čia didžiausias dėmesys skiriamas solistų instrumentalistų pasirodymams su orkestru.

2022 m. pavasarį „Oktava“ pristatė naują solinių kūrinių programą „Solo su „Oktava“, nustebinusią klausytojus savo konceptualumu bei Lietuvoje dar negirdėtais kūriniais, o „oktaviečiams“ solistams leidusi parodyti savo virtuoziškumą.

2020–2021 m. vasarą orkestras universiteto ir miesto muzikos mėgėjams dovanojo koncertą „Oktava“ po atviru dangumi“.

Neatsiejama „Oktavos“ veiklos dalis yra pasiruošimas ir dalyvavimas nacionalinėse bei studentų dainų šventėse. 2022 m. Vilniuje vykusioje Baltijos šalių studentų dainų šventėje „Gaudeamus“ kolektyvas drauge su kitais kaimyninių pučiamųjų instrumentų orkestrais kūrė šventę Rotušės aikštėje bei žygiavo visos šventės dalyvių priešakyje, vesdami į pagrindinį Dainų šventės koncertą Kalnų parke. 

Kasmet vyksta ir daugybė mažesnių, bet ne mažiau svarbių koncertų, kurių neatsiejama dalis yra „Oktavos“ pasirodymas. Orkestras dalyvauja daugelyje universiteto tradicinių renginių, tokių kaip mokslo metų atidarymo šventė „Renovatio Studiorum“, vėliavos pakėlimas Rugsėjo 1-ąją, pirmakursių eisena, kurioje orkestrantai maršo ritmu žygiuoja vesdami visą universiteto bendruomenę mokslo tvirtovės link, taip pat iškilmingos VU diplomų teikimo ceremonijos, mokslo metų uždarymo šventė „Finis Anni Academici“ ir kt.

2023 m. vasario 24 d., minint karo Ukrainoje metines, orkestras kartu su Vilniaus universiteto bendruomene pagerbė už laisvę kovojančius ukrainiečius, atlikdami Ukrainos himną bei Ukrainos liaudies dainas.