Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Geriausias kultūros centras 2017

Paskirtos premijos geriausiems 2017 m. šalies kultūros centrams


Aukščiausioje kategorijoje geriausiu pripažintas
ANYKŠČIŲ KULTŪROS CENTRAS

Anykščių kultūros centras - aktyviai vykdo profesionalaus meno sklaidą, formuoja ir tenkina bendruomenės meninius, kultūros bei sociokultūrinius poreikius, kūrybiškai organizuoja piliečių saviraišką. Šio kultūros centro vykdomos programos užtikrina kultūros prieinamumą visiems žmonėms, skatina kultūrinės raiškos įvairovę ir tarpinstitucinius projektus. Čia ypatingas dėmesys skiriamas etninės kultūros išsaugojimui ir populiarinimui, vietos tradicijų puoselėjimui. Įvairios iniciatyvos, festivaliai, tarptautiniai renginiai yra konkurencingi nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu, o tai suteikia miestui neabejotiną patrauklumą ir žinomumą.

     
     


I kategorijoje geriausiu pripažintas 
KAIŠIADORIŲ KULTŪROS CENTRAS


Kaišiadorių kultūros centro bendruomenės dėka mieste ir apylinkėse aktyviai yra puoselėjamas mėgėjų bei profesionalus menas, etninė kultūra, vykdoma švietėjiška, ir edukacinė veikla.

Centre veikia 22 įvairaus žanro meniniai kolektyvai, kurių veikloje dalyvauja apie 500 bendruomenės narių.

Ypač sėkmingai įgyvendinamas vienas pagrindinių kultūros centro uždavinių – sudominti kuo daugiau vaikų ir jaunimo amatų veikla. Labai populiarūs ir gausiai lankomi amatų būreliai, kuriuose  vaikai ir jaunimas mokomi medžio drožybos, odos dirbinių gamybos, žaislų siuvimo, keramikos ir kitų amatų paslapčių. Būrelio lankytojų darbai – ne kartą apdovanoti Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso ,,Sidabro vainikėlis“ nominacijomis ir prizais. Su jaunųjų amatininkų darbais susipažino ne tik Kaišiadorių rajono, bet ir daugelio Lietuvos  rajonų žmonės.

Vaikai ir jaunimas savo gebėjimus gali ugdyti ne tik amatų ar dailės būreliuose, bet ir muzikiniuose, folkloro, šokių  ar kituose kolektyvuose – kaip džiazo grupėje ,,Jazz-goulash“, roko grupėje ,,Zero minds“, modernaus šokio studijoje „Vizijos“, popchore, sportinių šokių kolektyve  ir kt.

Centre  veikia du suaugusiųjų chorai ,,Do diez“ ir ,,Nona“. Visoje Lietuvoje gerai žinomas tautinių  šokių kolektyvas ,,Savingė“ , liaudies muzikos kapelija „Geri vakarai“.  Nesenai susibūrė teatro trupė.

Du Kaišiadorių kultūros centro kolektyvai – suaugusiųjų folkloro  ansamblis ,,Verpeta“ (vadovė Valerija Jankauskienė) ir vaikų ir jaunimo  folkloro  kolektyvas ,,Žilvita“ (vadovė Laima Morkūnienė) pelnė aukščiausią mėgėjų meno kolektyvų apdovanojimą – ,,Aukso paukštę“.

Kaišiadorių kultūros centre nuolat rengiami tarptautiniai dailės plenerai, kuriuose dalyvauja menininkai iš Prancūzijos, Čekijos, Lenkijos, Ukrainos. Plenero darbų parodos vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Sauliaus Jankausko fotografijos


II kategorijoje geriausiu pripažintas 
SINTAUTŲ KULTŪROS CENTRAS


Sintautai – poeto Prano Vaičaičio, kalbininko Juozo Pikčilingio, signatarų Saliamono Banaičio ir Jono Vailokaičio bei kitų žymių Lietuvos žmonių lopšys. Kultūros centro iniciatyva organizuojama akcija „Prisminkime protėvius“, pavasario poezijos vakarai P. Vaičaičio gimtinėje po atviru dangumi.

Kiekvienais metais Sintautų kultūros centras suorganizuoja apie penkiasdešimt įvairių kultūrinių renginių. Puoselėjama ir populiarinama etninė kultūra, skatinama mėgėjų meninė veikla, profesionalusis menas. Renovuotas kultūros centras turi tris parodų sales, juose nuolat eksponuojami įvairių autorių darbai. Centre veikia įvairūs mėgėjų meno kolektyvai: moterų vokalinis ansamblis „Mozaika“ (vad. D. Kerevičius), pripažintas vienu geriausių vokalinių ansamblių Lietuvoje, taip pat nuskynęs laurus užsienyje kaip geriausias užsienio choras. Folkloro ansamblis „Santaka“ (vad. J. Navickienė) šių metų balandį atšventė savo veiklos 30-metį. Vyresniųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Sintuola“ (vad. V. Čeplevičienė), skina laurus Lietuvos ir užsienio festivaliuose bei konkursuose.

Sintautų kultūros centre dirba ambicingi, kūrybingi ir darbštūs kultūros bei meno specialistai. Šakių rajone puikiai vertinami jų organizuojami renginiai: liaudiškos muzikos festivalis „Trenkim polką prie Pentos“, vokalinių ansamblių šventė „Zanavykų balsai“, tradicinis sakralinės muzikos festivalis „Giesmė“, vykstantis kas dvejus metus, jau 10-oji ir pritraukianti bene daugiausiai žiūrovų rajone – „Bulvės šventė“.

Jau 15 metų kasmet leidžiamas „Sintautiečių kalendorius“ – tradicinis leidinys, kuriame – Sintautų gyventojų ir krašto svečių mintys, vietos kūrėjų darbai ir kultūrinės naujienos.