Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Visa mokykla šoka 2019

Lietuvos nacionalinis kultūros centras kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija trečią kartą skelbia tradicinius šokius puoselėjantį Lietuvos mokyklų konkursą

„Visa mokykla šoka 2019“

Šis konkursas išsiskiria iš kitų tuo, jog pagrindinis jo organizavimo tikslas ne tame, kad išryškintume geriausius, gabiausius šokėjus, o tame, kad įvertintume visos mokyklos bendruomenės pastangas ir veiklą stiprinant lietuvių kultūrinės tapatybės pajautą, populiarinant tradicinį šokį mokyklinio amžiaus jaunimo tarpe.

Rezultatai

Raštas

Nuostatai

Paraiška

Rekomenduojami šokiairateliai ir žaidimai

 


Trečiojo konkurso „Visa mokykla šoka“ eiga

Džiuginanti jau pati šio, trečiojo konkurso, statistika, nes jame dalyvavo rekordinis ugdymo įstaigų skaičius: 138 Lietuvos mokyklų bendruomenės užpildė paraiškas ir pasiryžo dalyvauti konkurse. Gaila, ne visos baigė, o gal tik pritrūko jėgų ar valios atsiskaityti. Sėkmingai, pritraukdamos gausų mokinių skaičių, konkursą baigė net 89 ugdymo įstaigos. Ryški jo tendencija augti ir plėstis nuteikia viltingai, įkvepia dar daugiau entuziazmo kasmet jį rengti. Be to, verta kalbėti ne tik apie skaičius – tai pasakytina ir apie stebinančią veiklų įvairovę, organizatorių išradingumą, veiksmingiausių tradicinių šokių populiarinimo būdų atradimą, pačios šokimo kokybės gerėjimą. Ataskaitose pateikta medžiaga atspindi dar platesnę šokių sklaidą mokyklose, vietos bendruomenėse, sėkmingą dalyvavimą kitų įstaigų, miestų, miestelių, rajonų renginiuose. Pradėti organizuoti net visas konkurse dalyvaujančias Lietuvos mokyklas vienijantys susibūrimai, etnokultūros naktys, naktišokiai, gegužinės. O kai šokti sekasi vis geriau ir lengviau, vis gausesniame bendraminčių būryje, tai, neabejotinai, suteikia ir daugiau džiaugsmo dalyviams.

Sėkmingai pakoreguoti konkurso nuostatai šį kartą lengvino užduotį konkurso komisijai, įgalino objektyviau palyginti rezultatus ir nuspręsti, kas kiekvienoje besivaržančiųjų grupėje geriausi. Nors, kaip ir kiekvieną kartą, geriausiųjų, rodos, buvo daug daugiau negu prizinių vietų. Didžiausia konkurencija šį kartą buvo IV (gimnazijų) ir III (progimnazijų ir pagrindinių mokyklų) grupėje: konkursą čia baigė po 27 dalyvius. Visai nedaug atsiliko I (ikimokyklinio ugdymo) grupės ugdymo įstaigos: čia varžėsi 21 konkursantė. Mažiausiai dalyvių – dvylika mokyklų – buvo II (pradinių mokyklų) gupėje.

Pasiteisino ir pasitarnavo dar platesnei tradicinių šokių sklaidai bei šokių entuziastų veiksmingam bendradarbiavimui sprendimas pagrindiniu prizu apdovanoti daugiausiai dalyvių subūrusią savivaldybę. Pirmajame konkurse gebėjimu įtraukti ne tik savo mokyklą, bet ir kuo didesnį rajono mokyklų skaičių išsiskyrė tik Šilalės rajonas, šiek tiek vienijo pastangas ir Kauno miesto mokyklos, o trečiajame konkurse į šokių veiklą įtraukusių gerokai daugiau nei pusę, kitur – trečdalį rajono mokyklų buvo jau net keletas rajonų. Šilalės r. iš esančių 16 ugdymo įstaigų konkurse dalyvavo vienuolika, Varėnos r. – vienuolika iš 22. Prienų rajone įsitraukė trečdalis ugdymo įstaigų (reikėtų paminėti ir jų į konkursinius renginius partnerių teisėmis įtrauktas, nors paraiškų ir nepateikusias dar kelias ugdymo įstaigas), tačiau jų bendradarbiavimo kokybė ir mąstas, renginių ir pačio šokimo lygis išties stebina. Kauno mieste paraiškas dalyvauti konkurse tradiciškai pateikė nemažai mokyklų – net dvylika, tačiau konkursą baigė tik devynios (turint galvoje, kad Kaune yra per 130 ugdymo įstaigų, dalyvaujančių konkurse procentas ne toks jau didelis). Stebina mažutė, įvairiatautė Visagino savivaldybė, kurioje registravosi ir konkursą baigė net 4 ugdymo įstaigos. Nufilmuota visų konkurso dalyvių (nuo lopšelio-darželio iki gimnazijos) renginių medžiaga – tikrai įspūdinga, palaikanti visų mūsų tikėjimą, jog tradicinė kultūra išliks brangi ir aktuali dar daugeliui kartų.

Aktyviai ir išradingai darbavosi Akmenės, Alytaus, Elektrėnų, Joniškio, Jurbarko, Kauno, Kazlų Rūdos, Kelmės, Kupiškio Lazdijų, Mažeikių, Panevėžio, Plungės, Radviliškio, Raseinių, Rietavo, Rokiškio, Šalčininkų, Šiaulių, Šilutės, Tauragės, Trakų, Zarasų rajonų, Druskininkų, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus miestų savivaldybių ugdymo įstaigos.

Labai taiklios komisijos narių, pirmą kartą vertinusių konkurso dalyvius, pastabos: „Užkabino gera energija, pozityvas, natūralus veiksmas, nevienkartinis darbas, regis, vaikams tikrai patinka! Žinoma, didžiausią vaidmenį šioje veikloje vaidina vadovo entuziazmas“. Šiems pastebėjimams atliepia ir koordinatorių pasakojimai: „Labai geras emocijas ir atsiliepimus paliko pirmasis dalyvavimas konkurse praėjusiais metais. Mokiniai patys pradėjo klausinėti, ar šiemet šoksime, kada pradėsime mokytis? Nieko nebeliko, kaip pasakyti „taip“, ir pradėti dėlioti planus bei repertuarą“. Joniškio „Saulutės“ (koordinatorė Gražina Pamparienė) įspūdžiai: „Vaikiučiams labai patiko šokti, tai ir šoko beveik kiekvieną dieną arba darželio salėje, arba kiemo poilsio aikštelėje, arba savo grupėse... Taip vis dar tebešokame atsiradus progai. Net atsisveikindami su darželiu vaikai šoko su savo tėveliais, grupių auklėtojomis“.

Komisiją stebino ir džiugino konkurso dalyvių masiškumas: tai, kad daug kur šoko visos (!) mokyklos klasės, kad šokama tiek įvairių, išradingai parinktų šokių. Visi žavėjosi veiklų, susijusių su šokio populiarinimu mokykloje ir už jos ribų, gausa (judriosios pertraukos, vakaronės, gegužinės, šokių dienos, naktys, šventės, sulėktuvės, šokių varžytuvės, naktišokiai ir kt.), informatyviu ir estetišku konkurso medžiagos pristatymu, regiono šokių mokymu ir populiarinimu, deramu dėmesiu ir šokių kokybei, ir įvairovei, ir net tautiniam kostiumui, mokyklos bendruomenės įtraukimu į projekto veiklą, bendradarbiavimu tarp mokyklų, dideliu projekto partnerių būriu.

Ypač džiugina tai, kad konkursas neužsidaro tik mokykloje. Sėkmingai dirbantys koordinatoriai puikiai supranta, jog kuo plačiau pasklis tradicinių šokių „virusas“ visoje vietovėje, kuo daugiau prijaučiančių idėjai pavyks pritraukti, kuo daugiau partnerių susirasti, tuo lengviau ir geriau seksis ir pačioje mokykloje. Tikrai ne atsitiktinumas, jog savo grupėje geriausiais tampa tokie konkurso dalyviai kaip, pavyzdžiui, Radviliškio r. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazija, kurios projekto „Visa mokykla šoka“ dalyvių ir partnerių sąrašas toks gausus:

  1. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos bendruomenė,
  2. Šiaulėnų miestelio seniūnija,
  3. Šiaulėnų kultūros namai,
  4. Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus),
  5. Šiaulių Rasos progimnazijos folkloro ansamblis „Čiutulis“,
  6. Radviliškio kultūros centro kapela „Radvija“ (vad. Jūratė Stakvilevičienė),
  7. Šiaulėnų seniūnijos bendruomenės „Šiaulėniškiai“, „Acokavų bendruomenė“,
  8. Šeduvos gimnazijos etnokultūrinė grupė „Šeduviukai“,
  9. Šilalės miesto kultūros centras,
  10. Šilalės r. Kaltinėnų gimnazijos folklorinis ansamblis (vad. Ilona Raudonienė),
  11. Radviliškio r. neformaliojo jaunimo ir suaugusiųjų ugdymo centras,
  12. Šiaulių miesto kultūros centras.

Panašia patirtimi dalijasi ir kitos, sėkmingai konkurse dalyvaujančios ugdymo įstaigos. „Mes pakvietėme prie mūsų prisidėti didžiulį būrį savo miesto, rajono, Latvijos bendraminčių – mokyklų ir darželių ugdytinių. Galime pasigirti, jog mūsų, vaikų lopšelio-darželio „Saulutė“, organizuotuose renginiuose dalyvavo per 500 šokėjų!“

Kauno r. Garliavos lopšelio-darželio „Eglutė“ koordinatorė Jurgita Momotiukaitė-Ačienė džiaugiasi: „Mums buvo tikrai smagu, juolab kad pavyko įtraukti ir aplinkinių darželių kolektyvus, kuriuos sukvietėme į mūsų organizuotą šventę „Sveikatos banga Garliavoje. Šokių sūkury“ didelėje arenoje,

Vienijosi ir Rokiškio r. ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Organizuotoje šventėje „Mes mažieji lietuvaičiai“ dalyvavo 8 ikimokyklinių rajono įstaigų vaikai, nors konkurse užsiregistravo tik dvi – Rokiškio lopšeliai-darželiai „Pumpurėlis“ ir „Nykštukas“.

Kauno Jėzuitų gimnazijos šokių mokymai lauke sulaukdavo ir turistų susidomėjimo: jie, iš šalies pažiūrėję, netrukus įsiliedavo į mokinių būrį ir bandydavo kartoti šokių žingsnelius. Įsivaizduojate, kaip išdidu būdavo vaikams! Finalinėje šventėje, minint jėzuitų misijos Lietuvoje 450-ąsias metines, sutapusioje su gimnazistų paskutiniu skambučiu, į kurią Rotušės aikštėn susirinko visa mokykla, buvo šokamas ne tik gimnazistų valsas, bet ir visuotinai tradiciniai liaudies šokiai.

Šiaulių lopšelio-darželio „Eglutė“ koordinatorė Vita Taučienė-Rezgienė džiaugiasi dideliu tėvelių palaikymu: susidomėję projektu penktadieniais ateidavo į repeticijas, kurių buvo net septynios. „Šoko visa darželio bendruomenė: visi 200 vaikų, 20 auklėtojų, 10 auklėtojų padėjėjų, visa administracija (6 žmonės), ugdytinių tėveliai. O štai Salako pagrindinėje mokykloje direktorius ne tik palaikė konkurso iniciatyvas, bet ir pats ėmėsi atsakingiausio darbo – tapo mokyklos veiklų įamžintoju, vaizdo operatoriumi, o vėliau ir filmuko režisieriumi.

Radviliškio r. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijoje kovo 28 d. vyko renginys „Etnokultūrinė naktis Šiaulės žemėje“. Jame, be tėvelių, dalyvavo gausus būrys svečių: Šiaulių Saulėtekio gimnazijos folklorinis ansamblis „Vieversėlis“, vadovas Arūnas Stankus, Radviliškio miesto kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Radvija“, vadovė Jūratė Stakvilevičienė, Radviliškio r. Alksniupių pagrindinės mokyklos šokių grupė „Riešutėlis“ ir jų šokių mokytoja Virgina Krugelienė, Šeduvos gimnazijos etnokultūrinė grupė „Šeduviukai“, vadovė Aušra Mickutė, ir kt. Mokyklos koordinatorė Džiuljeta Ragauskienė džiaugiasi: „Svečiai kartu su mūsų mokyklos mokiniais šoko išmoktus ir mokėsi naujų šokių. Džiaugėmės galėdami pamokyti svečius, kaip greitai ir gerai išmokti šokti tradicinę polką“.

Ataskaitose ir vaizdo medžiagoje matyti, kaip gražiai mokyklos talkina kitų įstaigų, socialinių partnerių – bibliotekų, muziejų, konkurse nedalyvaujančių savivaldybės ugdymo įstaigų – renginiuose, kalendorinėse šventėse, dalyvauja gerumo akcijose, kur ne tik senoliams šoka, dainuoja, tarmiškai porina, dalina dovanas, bet ir mielai klausosi jų prisiminimų. Pagirtina, jog konkurso dalyviai nevengia savo šokiais pradžiuginti tų, kuriems tokie gyvenimo džiaugsmai jau neįmanomi. Štai Kauno „Santaros“ gimnazijos mokiniai koncertavo Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, Vilkijos gimnazistai viešėjo pas senelius slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje, Rokiškio darželis-lopšelis „Nykštukas“ lankėsi Rokiškio šv. Apaštalo evangeliko Mato parapijos senelių globos namuose, o jų suorganizuotoje bendruomenės šeimos šventėje dalyvavo ne tik vaikų šeimų nariai, visi įstaigos darbuotojai, bet ir 8 krašto apsaugos savanoriai, 4 svečiai iš Rokiškio savivaldybės.

Verta paminėti Vilkijos gimnazijos koordinatorės Rūtos Vasiliauskienės iniciatyvą „Šokių ritmu per Vilkiją“: mokyklinis autobusas, išmargintas šūkiais, kviečiančiais visus prisidėti ir šokti kartu, važinėjo po miestelį, sustodamas įvairiose miestelio vietose, gimnazistai šokdino susirinkusius medicinos darbuotojus, prijaučiančius vilkijiečius, linksmino Vilkijos apylinkių seniūnijų darbuotojus, lopšelio-darželio mažuosius, IKI parduotuvės lankytojus, senelius slaugos namuose. „Praskaidrinote dieną, buvo gražu, kada vėl atvažiuosite, ačiū Jums“ – šiais ir panašiais žodžiais bei plojimais atsidėkojo Vilkijos gyventojai šokėjams.

Daugelis mokyklų konkurso dalyvių rodėsi įvairiuose miesto renginiuose. Radviliškio r. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos koordinatorė Džiuljeta Ragauskienė pasakoja: „Projektą „Visa mokykla šoka“ vainikavo Joninių šventė miestelio aikštėje. Šventę organizavo miestelio seniūnija, kultūros centras ir mūsų gimnazija. Į gegužinę susirinko ne tik aplinkinių kaimų ir miestelių gyventojai, bet ir sugužėjo giminės, artimieji iš visos Lietuvos. Renginio metu šokome tradicinius šokius ir mokėme kitus. Buvo puiki šventė!“. Sėkme ir gerais įspūdžiais džiaugėsi ir Kauno Rokų gimnazija, surengusi Rokų Kaziuko mugę visai bendruomenei, ne tik mokyklai.

Daugelis konkurso „Visa mokykla šoka“ dalyvių žada įsilieti į akcijos „Visa Lietuva šoka“ renginius rugsėjo 20 d.

Šokių mokymosi procesą visose mokyklose vainikavo vakaronės, įvairios šokių popietės. Taip pat buvo išnaudotos visos progos įtraukti šokius, ratelius ar žaidimus į ir taip jau vykstančius renginius: advento vakarones, Vasario 16-osios, Kovo 11-osios minėjimus, Užgavėnių, Velykėlių, Atvelykio, Jurginių, Sekminių, Mamos dienos ir kitas šventes, Kaziuko mugę, folkloro šokių konkurso „Patrepsynė“ atrankas.

Pasiteisino ne tik šokimas šventėse, specialūs šokių renginiai, bet ir „Šokių dienos“, kai visą dieną įvairiausiose mokyklos erdvėse vyksta šokiai: pasirodo skirtingus šokius pasirinkusios ir išmokusios klasės, įtraukia aplink susibūrusius žiūrovus, o dienos pabaigoje visi šoka viską, ko per dieną buvo išmokyti. Ypač mėgtos ir „Šokių naktys“, į kurias išleisdami vaikus tėveliai galėjo būti tikri, kad mokinių laisvalaikis bus prasmingas, saugus ir smagus.

Konkurso vertintojai, ekspertai vieningai pažymi, jog daugelis, ne tik tos, kurios užėmė prizines vietas, mokyklų buvo vertos dėmesio. Džiugino tai, kad dauguma grojo tradicinę muziką (nors, gaila, pasitaikė ir pasirinkusių stilizuotus ar net „supopsintus“ šokių įrašus). Sėkmingiausiai konkursas, žinoma, vyko tose mokyklose, kuriose veikia vaikų folkloro ansamblis ar folklorinių šokių grupė (pavyzdžiui „Dūkymėlis“ Radviliškio r. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijoje, „Šilinukai“, „Ratilėlis“, „Tautinukai“, „Žemynėlė“ Kauno Šilo pradinėje mokykloje, „Kankliukai“, „Tututis“, „Pasaga“ Prienuose ir kt.). Patys gerai mokėdami šokti, įpratę vesti vakarones ir įtraukti naujus dalyvius, ansambliečiai labai gražiai, išradingai, kūrybiškai prisidėjo prie tradicinių šokių sklaidos savosiose mokyklose.

Taip pat renginiai, vakaronės smagūs ir sėkmingi buvo ten, kur mokykla kvietėsi talkon rajono folkloro kolektyvus, instrumentinės muzikos kapelas, suprasdami, jog šokių vakaro sėkmė labai priklauso ir nuo to, kokia skambės muzika. O gyvos muzikos svarbą sunku būtų pervertinti. Tad specialiai dėkojame Joniškio folkloro ansambliui „Kupars“ (vadovė Rita Kipšaitė-Balčiūnienė), Radviliškio tradicinei kapelai „Radvija“ ir vadovams Stakvilevičiams, Rokiškio folkloro ansambliui „Saulala“ (vadovai Dalia ir Eugenijus Deksniai), Šiaulių folkloro ansambliui „Sidabrinė gija“ (vadovė Vita Taučienė-Rezgienė), Panevėžio r. Ramygalos kultūros centro kolektyvui „Ramgala“, Kupiškio vaikų folkloro ansambliams „Zbitkai“, „Jaunimo ramuva“ (vadovė Daiva Palionienė), Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansambliui „Vieversėlis“ (vadovas Arūnas Stankus), tradicinei Salako kapelai, Vilniaus vaikų folkloro ansambliui „Reketukas“ (vadovė Irena Strazdienė), Vilniaus folkloro ansambliui „Laukis“ (vadovė Lijana Viluma), pagelbėjusiems ugdymo įstaigoms dalyvauti konkurse. Verta pažymėti, kad minėti vyresnieji bičiuliai sėkmingai talkino ir šokių mokymuose.

Kai kur muzikai skambėti gyvai nereikėjo ypatingų pastangų ar pagalbos iš šalies, pavyzdžiui, Kauno mokyklos-darželio „Šviesa“ antrokų mokytoja Kristina Grybienė pritarė šokiams lūpine armonikėle, Šiaulių lopšelio-darželio koordinatorė Vita Taučienė-Rezgienė – kanklėmis. Daug kur mokytojos su vaikais patys dainavo. Išskirtinės „linijos“ šiais metais laikėsi Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos koordinatorė Lijana Viluma, pasirinkusi konkursinėms veikloms vien tik ratelius ir žaidimus, kurių išmoko net 25. Mintis su vaikais, ypač mažesniais, žaisti tikrai teisinga. Žaidimų panaudojimas labai parankus, nes nepaprastai patinka vaikams, kuria smagią atmosferą, atliepia vaikų poreikiui judėti, rungtyniauti. Tačiau ne mažiau sveikintinas ratelių mokymas, nes ratavimas ne tik lavina vaikų darnaus judėjimo įgūdžius, ritmo jausmą, bet ir moko dainuoti, intonuoti, formuoja muzikinę klausą.

Gražiai siejasi ir tradicinių šokių populiarinimo veiklas mokyklose papildo dalyvavimas tradicinių šokių konkurse „Patrepsynė“, priverčiantis šokimo kokybės kartelę kilstelėti kiek aukščiau paprasto „kaip moku, taip šoku“ lygmens. Ruošiant vaikus „Patrepsynei“, labai svarbu pačiam mokytojui šokti gražiai ir teisingai. Malonu matyti tokius puikius šokėjus kaip Džiuljeta Ragauskienė, Jovita Žakarienė, Arūnas Stankus, Vaida Naruševičiūtė, L. Viluma, Ramunė Baniulienė ir daugelis kitų.

Norisi pasidžiaugti ir tuo, kad sulig kiekvienu konkursu išplaukiam į vis gilesnius vandenis. Tampa įprastos ne tik vakaronės su tradicinių šokių pristatymu „Erasmus“ programose (Šilalėje, Šiaulių r. Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų mokykloje, Kauno „Santaros“ gimnazijoje ir kt.), bet ir sklaida į kaimyninę Latviją. Šiais metais regėjome išskirtinai šiuolaikiškos formos bičiulystę tarp Joniškio vaikų lopšelio-darželio ir Latvijos Elėjos vaikų darželio „Kamenite“ bei Rygos lietuvių vidurinės mokyklos. Po Joniškio „Saulutės“ organizuotos konferencijos „Virtualaus bendravimo galimybės tarp ikimokyklinių ugdymo įstaigų“ praktinis iškeltų minčių įgyvendinimas buvo virtualūs šokiai ir šokių pamokos tarp Lietuvos ir Latvijos vaikų. Savo atliekamais rateliais ir šokiais virtualiuoju būdu vieni kitus džiugino net 170 vaikučių.

Kaip visada savo užmojais stebina Šilalė, vienijanti ne tik savo rajono, bet ir viso regiono tradicinių šokių veiklas, organizuojanti tarptautines Etnokultūros naktį ir etnokultūrinę stovyklą. Šiais metais šilališkiai rengė Respublikinę gegužinę „Muštinis-Priemuštinis“ visiems konkurso „Visa mokykla šoka“ dalyviams Lietuvoje ir net Lenkijos Punsko lietuvių bendruomenės, lietuvių emigrantų šeimų, gyvenančių Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Airijoje, vaikams (dalyvavo 450 mokinių). Tokie renginiai tikrai labai svarbūs ir prasmingi, nes sudaro sąlygas tradicinius šokius puoselėjantiems vaikams ir jaunuoliams pamatyti, kiek daug turi bendraminčių, susirasti draugų, o mokytojams – užmegzti glaudesnius bendradarbiavimo ryšius ne tik su skirtingų Lietuvos mokyklų etninės kultūros puoselėtojais, bet ir su folkloro ansambliais.

Netrūko trečiajame konkurse ir malonių staigmenų, išradingų, kūrybingų sprendimų. Pirmiausia minėtinos unikalios mokytojos, koordinavusios tradicinių šokių veiklas antrose ar net trečiose ugdymo įstaigose. Akmenės rajone tokia unikali moteris – Rima Juškuvienė, populiarinanti tradicinius šokius Ventos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Berželis“, Papilės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Kregždutė“ ir Akmenės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Gintarėlis“. Dar viena išskirtinė mokytoja – Milda Urniežienė – darbuojasi Raseinių rajone (Šaltinio progimnazijoje, Raseinių Prezidento Jono Žemaičio bei Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijose). Antrose mokyklose darbavosi Jurgita Jonaitienė (Kauno Montesori vaikų darželyje-mokykloje „Žiburėlis“ ir Kauno Jėzuitų gimnazijoje), Loreta Lideikienė (Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokykloje-daugiafunkciame centre ir Stasio Anglickio pagrindinėje mokykloje), Loreta Dirvelienė (Kauno Žaliakalnio vaikų lopšelyje-darželyje ir „Paparčio“ pradinėje mokykloje), Jovita Žakarienė (Kelmės „Aukuro“ pagrindinėje mokykloje ir Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijoje), Auksė Zabitytė-Zykienė (VšĮ „Mėnulio vaikai“ (darželyje), Vilniaus Užupio gimnazijoje).

Neįtikėtinai daug nuveikė tikros entuziastės Vaida Naruševičiūtė ir Irmina Kėblienė, gražiai veiklai sutelkusios didžiulį būrį tradicinių šokių puoselėtojų. Be jų veikiausiai nebūtų šokančių Varėnos ir Šilalės rajonų!

Radviliškio r. Alksnupių pagrindinės mokyklos koordinatorė Virgina Krugelienė maloniai nustebino, nusivesdama mokinius pas legendinę pateikėją, etnografę Emiliją Brajinskienę, šeduviečių meiliai vadinamą Šeduvos Baba. Ji su vaikais pasidalijo savo patirtimi, autentiškai papasakojo apie tai, kaip iš tikrųjų buvo šokta ir linksmintasi jos jaunystės laikais. Linkėtume ir kitiems rasti savo krašte žmonių, kurie būtų gyvi konkurso dalyvių vykdomos veiklos liudytojai. Kas gali būti paveikiau, nei čia ir dabar susitinkanti praeitis ir ateitis.

Vilkijos gimnazijai jos 100-mečio proga konkurso koordinatorė pasiūlė ir įgyvendino nepaprastai išradingą ir kartu prasmingą idėją: ji sušoko tradicinį šokį, sustačiusi 100 porų į skaičių 100! „100 šokančių mokinių 100-o formoje gražiai atrodė!“ – liudija mačiusieji. Visagino „Draugystės“ progimnazija finalinėje šventėje iš šokėjų porų suformavo širdutę (ją sudarė mokytojai) ir iš jos einančius šokančių mokinių porų spindulius visomis kryptimis! Nufilmuota dronu iš aukštai ši spinduliuojanti širdis atrodė tikrai įspūdingai.

Džiugino ir kitokios – mažos mielos smulkmenos, kaip antai Kauno mokyklos-darželio „Šviesa“ auklėtojų su mažaisiais berniukais gimnazistais sušoktas orusis „Ulanas“. Pasitempę, išdidūs buvo ne tik berniukai, bet ir jų porininkės mokytojos.

Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos mokytojas Saulius Starkus savo iniciatyva su mokiniais pagamino iš medžio konkurso logotipą – besisukančią šokėjų porą, kuri kiekvieną dieną mokykloje džiugino konkurso dalyvius ir visus praeivius.

Kaip pasakoja Visagino „Verdenės“ gimnazijos koordinatorė Daiva Maldžiuvienė, jos mokiniai išvykoje į Cijonų kaime įsikūrusį Paukščių kiemą po edukacinės programos sutiko Kalėdų senelį, kuriam, užuot deklamavę eilėraščius, šoko lietuvių tradicinius šokius. „Ir dar pyko, kad paruošiau per mažai muzikinių įrašų, nes šokti Kalėdų seneliui daug įdomiau, nei deklamuoti. Kalėdų senelis irgi patyrė lengvą šoką – jis dar nebuvo matęs tokio darnaus ir gražaus vaikų kolektyvo, kuris taip norėtų šokti ir mokėtų tiek lietuviškų ratelių ir šokių. Prisišokom „iki užkimimo“, – prisimena mokytoja.

Smagiai nuteikia ir Radviliškio r. Alksnupių pagrindinės mokyklos filmukas su pritaikytomis patarlėmis, posakiais apie šokį, Vilkijos gimnazijos, Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos Blindžių skyriaus ir kt. su meile ir sveiku humoru sumontuoti konkurso filmukai. Viskas gerai, kai žmonės daro dalykus su malonumu, linksmai ir šmaikščiai.

Be kitų svarbių dalykų, konkursas ugdė ir draugiškumo, bendradarbiavimo jausmą. Kauno Montesori mokyklos-darželio „Žiburėlis“ koordinatorė Jurgita Jonaitienė (ir ne tik ji) rašo: „Vaikai vieni kitiems padėdavo, kam sunkiau sekdavosi – ramindavo: „Nepasiduok, išeis!“ Draugų palaikymas išties paskatindavo imtis darbo“. Pasakodama mokytoja prisimena ir Kauno Jėzuitų gimnaziją: „...Tada draugiškai visi stodavom mokytis. Mokantis natūraliai būdavo visko: pykčio ir juoko. Kam sunkiau pavykdavo išmokti žingsnelius, imdavo niurzgėti ir sakyti: „Aš išeinu, man neišeina!“ Reikėdavo kalbėtis ir įtikinėti. Tiesiog vieniems pavyksta pagauti, suprasti žingsnelį pirmu bandymu, o kitiems gali pavykti antru, ketvirtu, o gal ir šeštu bandymu. Visa bendruomenė džiaugėsi ir palaikė mokinius. Mokytojai patys įsitraukdavo į mokymus, bandydavo kartu su mokiniais patrepsėti, kiti nors pažiūrėti ir pasidžiaugti, kad mokiniai noriai mokosi“.

Naivu būtų manyti, kad pradėti šokti ir šokdinti visą mokyklą yra lengva, kad visi pasiruošę ir nekantriai laukia mokykloje kokių nors naujovių. Gali net iš mokyklos direktorės išgirsti: „Mokykla tik šoka, reitingai žemi... Laimėjote konkursą? Na ir kas iš to?“

Daugelis koordinatorių prisipažįsta, jog pradžioje įveikti nepasitikėjimą, dažnai paprasčiausią abejingumą buvo nelengva. Štai ką rašo Varėnos r. Žilinų pagrindinės mokyklos koordinatorė Aušra Jachimovičienė: „Mes, žiliniškiai, šiais metais registravomės į konkursą tik paraginti... Vaikus ir kolegas reikėjo ilgai įkalbinėti, o ir sutikę dalyvauti dažnai dejavo, kaip sunku, neįdomu ir pan. Bet... ratas užsisuko, įsitraukėm į šokius ir, matant rezultatą, nuotaika gerėjo... Per Užgavėnes vaikščiojom po kaimą dainuodami ir šokdami, kitus šokdindami. Po vaikštynių likom nakvoti mokykloje, nes tik su tokia sąlyga vaikai sutiko mokytis šokti... Puiku! Neišsimiegoję kitą dieną sėdėjom pamokose, bet laimingi ir per naktį išmokę šokti 10 šokių! Labai didelį šokio džiaugsmą išgyvenome Atvelykio naktišokiuose Varėnoje. O bendra rajono šokių diena mano mokiniams paliko neišdildomą įspūdį! Sakė, nerealu šokti 400 vaikų būryje! Taigi, nors pradžioje turėjau „apžaisti“ ir pažadėti aukso kalnus, visi konkurso dalyviai labai džiaugėsi. Dėkoju visiems sumanytojams: ir konkurso, ir ypač mūsų rajono Šokių dienos rengėjams!“

Dėkojame ir mes visiems, net ir nebaigusiems konkurso, už entuziazmą, išradingumą, kūrybiškumą, tikėjimą, prasmingas, visiems dalyviams daug džiaugsmo teikiančias veiklas.

Ačiū Jums už įkvepiantį autoritetą, bedugnį atsakomybės šulinį ir meilę mūsų tradicijoms!

 

 

III tradicinius šokius puoselėjančių Lietuvos mokyklų konkursas

„Visa mokykla šoka“

 PAGRINDINIO PRIZO NUGALĖTOJOS

(daugiausiai subūrusios mokyklų, konkurso dalyvių savivaldybės)

 

I vieta

Varėnos r. savivaldybė

Konkurso dalyviai:

Varėnos vaikų lopšelis-darželis „Žilvitis“, koordinatorius Nerijus Bakula

Varėnos vaikų lopšelis-darželis „Pasaka“, koordinatorė Vaida Žilinskienė

Varėnos „Ryto“ progimnazija, koordinatorė Janina Oszustovicz

Varėnos r. Panočių pagrindinė mokykla, koordinatorė Valentina Šlavenec

Varėnos r. Matuizų pagrindinė mokykla, koordinatorė Irena Čeplikienė

Varėnos J. Čiurlionytės menų mokykla, koordinatorė Ineta Meduneckytė-Tamošiūnienė

Varėnos r. Žilinų pagrindinė mokykla, koordinatorė Aušra Jachimovičienė

Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija, koordinatorius Darius Bachovas

Varėnos r. Merkinės Vinco Krėvės gimnazija, koordinatorė Regina Sakalauskienė

Varėnos r. Valkininkų gimnazija, koordinatorė Neringa Akulavičienė

ir

Prienų r. savivaldybė

Konkurso dalyviai:

Prienų r. Balbieriškio pagrindinė mokykla, koordinatorė Ramunė Švedienė

Prienų „Ąžuolo“ progimnazija, koordinatorė Dovilė Šatienė

Prienų r. Skriaudžių pagrindinė mokykla, koordinatorė Vilma Pučkienė

Prienų r. Veiverių Tomo Žilinsko gimnazija, koordinatorė Jadvyga Beikauskienė

Prienų r. Jiezno gimnazija, koordinatorė Roma Kondrotienė

II vieta

Šilalės r. savivaldybė

Šilalės vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“, koordinatorė Kristina Ačė

Šilalės r. Kvėdarnos Prano Liatuko pradinė mokykla, direktorius Valdas Urniežius

Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazija, koordinatorė Sandra Vaičikauskienė

Šilalės r. Pajūralio pagrindinė mokykla, koordinatorė Renata Rimkuvienė

Šilalės Obelyno pagrindinė mokykla, koordinatorė Judita Armonienė

Šilalės r. Upynos Stasio Girėno mokykla, direktorius Rimantas Užumeckas

Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškos gimnazija, koordinatorė Ilona Raudonienė

Šilalės r. Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazija, koordinatorė Olga Jogminienė

Šilalės Simono Gaudiešiaus gimnazija, koordinatorė Irmina Kėblienė

 Šilalės r. Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazija, koordinatorė Gražina Pameditienė

Šilalės r. Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gmnazija, koordinatorė Ilona Raudonienė

 

LAUREATAI

 I grupė: mokyklos, vykdančios ikimokyklinio ir / ar priešmokyklinio ugdymo programas, vaikų darželiai

 I vieta

Šiaulių vaikų lopšelis-darželis „Eglutė“, koordinatorėS Vita Taučienė-Rezgienė, Jūratė Trepkuvienė

 II vieta

Rokiškio vaikų lopšeliai-darželiai „Pumpurėlis“, koordinatorės Dalia Deksnienė, Jūratė Budrienė  ir „Nykštukas“,  koordinatorė Dalia Kriaučiūnienė

Joniškio vaikų lopšelis-darželis „Saulutė“, koordinatorė Gražina Pamparienė 

 III vieta

Kauno r. Garliavos vaikų lopšelis-darželis „Eglutė”, koordinatorė Jurgita Momotiukaitė-Ačienė

Vilniaus vaikų lopšelis-darželis „Jurginėlis“, koordinatorė Deimantė Kolmykovienė

 

II grupė: pradinės mokyklos

 I vieta

Kauno „Šilo“ pradinė mokykla, koordinatorės Gražina Kepežinskienė, Margarita Tomkevičiūtė

 II vieta

Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos Blindžių skyrius, koordinatorė Lijana Šarkaitė-Viluma

Kauno mokykla-darželis „Šviesa“, koordinatorė Živilė Ratkelytė

 III vieta

Panevėžio r. Pažagienių mokykla-darželis, koordinatorės Ingrida Šarachovienė, Enrika Valikonytė

Lazdijų mokykla-darželis „Kregždutė“, koordinatorė Gintarė Sabaliauskienė

 
 III grupė: progimnazijos, pagrindinės mokyklos

 I vieta

Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokykla-daugiafunkcis centras ir Stasio Anglickio pagrindinė mokykla, koordinatorė Loreta Lideikienė

 II vieta

Šiaulių r. Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų pagrindinė mokykla, koordinatorė Nijolė Liaudanskienė

Kelmės „Aukuro“ pagrindinė mokykla, koordinatorė Jovita Žakarienė

 III vieta

Radviliškio Vaižganto progimnazija, koordinatorė Vida Gilienė ir Radviliškio r. Alksnupių pagrindinė mokykla, koordinatorė Virgina Krugelienė


IV grupė: gimnazijos

 I vieta

Radviliškio r. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazija, koordinatorė Džiuljeta Ragauskienė

 II vieta

Kauno rajono Vilkijos gimnazija, koordinatorė Rūta Vasiliauskienė

Kauno Rokų gimnazija, koordinatorė Rita Miliūnienė

 III vieta

Kauno Jėzuitų gimnazija, koordinatorė Jurgita Jonaitienė

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija, koordinatorė Birutė Vžesniauskienė ir Veisiejų Sigito Gedos gimnazija, koordinatorė Edita Vaitkevičiūtė  

 

SPECIALIEJI PRIZAI

Už renginių, vienijančių visas Lietuvos ugdymo įstaigas, dalyvaujančias konkurse „Visa mokykla šoka, organizavimą

Šilalės kultūros centro direktorei, „Šokančios mokyklos“ idėjos pradininkei Irminai Kėblienei

Už veiklą, įtraukiant rajono ugdymo įstaigas į konkursą

Varėnos kultūros centro folkloro specialistei Vaidai Naruševičiūtei,

Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos mokytojai, konkurso „Visa mokykla šoka“ koordinatorei Dovilei Šatienei

Radviliškio r. Šiaulėnų  Marcelino Šikšnio gimnazijos mokytojai, konkurso „Visa mokykla šoka“ koordinatorei Džiuljetai Ragauskienei

Už tradicinių šokių sklaidą rajono ugdymo įstaigose

Akmenės r. Ventos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Berželis“, Papilės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Kregždutė“, Akmenės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Gintarėlis“ koordinatorei Rimai Juškuvienei

Už išradingumą, įtraukiant mokyklos bendruomenę į konkurso veiklas

Varėnos r. Žilinų pagrindinės mokyklos koordinatorei Aušrai Jachimovičienei

Už „spinduliuojančią širdį“ iš šokėjų porų

Visagino „Draugystės“ progimnazijai, koordinatorė Irina Steponienė

Už lietuviškų tradicijų sklaidą

Visagino „Gerosios vilties“ progimnazijai, koordinatorė Jelena Zubova

Visagino lopšeliui-darželiui „Auksinis raktelis“, koordinatorė Laim Kajėnaitė

Visagino „Verdenės“ gimnazijai, koordinatorė Daiva Maldžiuvienė

Ugdymo įstaigoms, vienijančioms I ir II (III) grupės moksleivius:

Kupiškio mokyklai „Varpelis“, koordinatorė Vaida Kalamažnikienė

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras (LASUC),  koordinatorė Justina Builytė

 

 

Grįžti atgal...

 Audronė Vakarinienė, Tel.: (8 5) 212 0570, el.p.: folkloras@lnkc.lt

„Visa mokykla šoka" archyvas: 2018 2017