Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Nuotoliniuose mokymuose dalyvauja per 1600 kultūros darbuotojų
2020-11-13

 

Vėl stabtelėjus gyvenimui ir kultūros įstaigoms užvėrus duris lankytojams, per 1600 Lietuvos kultūros darbuotojų visą lapkritį kels kvalifikaciją nuotoliniuose mokymuose, kuriuos siekdamas ugdyti kultūros darbuotojų dalykines ir bendrąsias kompetencijas, organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras.

Penkių savaičių trukmės virtualiuose kursuose dalyvauja savivaldybių kultūros, švietimo skyrių vadovai, pavaduotojai ir specialistai, kultūros centrų direktoriai, pavaduotojai, renginių organizatoriai, režisieriai, meno kolektyvų vadovai, kultūros vadybininkai, etninės kultūros, nematerialaus kultūros paveldo specialistai, kultūros centrų techninis personalas: scenos, įgarsinimo technikai, įgarsinimo ir apšvietimo operatoriai.

Kultūros darbuotojai tobulina žinias įvairiose srityse, paskaitose kalbama apie dialogo principus organizacijoje, vadovo vaidmenį bei darbą su komanda karantino sąlygomis, emocinio intelekto lavinimą, psichologinę manipuliaciją ir motyvacijos neuromokslą, mokoma, kaip pajusti publiką kalbant viešai ir ką daryti, kad sena netrukdytų priimti nauja. Apžvelgiami renginių kūrybiniai ir praktiniai sprendimai bei regioninis išskirtinumas ir jo panaudojimo galimybės organizuojant kultūrinius renginius.

Seminarus veda ir paskaitas skaito visuomenei žinomi žmonės, režisieriai, žurnalistai, emocinio intelekto kompetencijų lavinimo treneriai, verslo valdymo konsultantai, ugdomojo vadovavimo specialistai, strateginės lyderystės kompetencijų konsultantai, renginių techninio aptarnavimo ekspertai, nematerialaus kultūros paveldo, tautinio kostiumo specialistai, Kultūros ministerijos, Tautinių mažumų departamento darbuotojai ir kt.

Jau įvykusiuose seminaruose jų dalyviai išklausė Kultūros ministerijos specialistės Birutės Kazlauskienės ir Tautinių mažumų departamento atstovo Sigito Šliažo pranešimus apie Lietuvos tautinių mažumų koncepciją ir tautinių bendrijų padėtį šalyje. Susipažino su Lietuvos pristatymo užsienyje 2020–2030 m. strategija, kurią pristatė „Synthesis Consulting Group“ atstovas Gediminas Užkuraitis.

Seminaro „Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas: kūrimas ir plėtra“ tematika apėmė Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado veiklų apžvalgą, problemų, galimų sprendimų, būsimų veiklos krypčių aptarimą, dalyviai pagilino nematerialaus kultūros paveldo archyvavimo ir tvarkymo žinias, susipažino su gastronomijos paveldo samprata, Mažosios Lietuvos delmonais, pirčių tradicijomis Lietuvoje, į sąvadą įrašytų vertybių teikėjų patirtimi, iššūkiais, laimėjimais. Paskaitas skaitė Vilniaus universiteto dekanas prof. dr. Rimvydas Laužikas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikinio folkloro archyvo vedėja Varsa Zakarienė, kiti srities žinovai.

Kultūros specialistų laukia dar pluoštas kvalifikacijos tobulinimo renginių.

Siekdami palaikyti dainuojamojo folkloro tradicijų tęstinumą ir tobulinti mokymo dainuoti įgūdžius folkloro ansamblių vadovai dalyvaus dr. doc. Brigitos Bublytės nuotolinėje kūrybinėje laboratorijoje „Prigimtinis balsas ir jo kaukės: imitacija“. Tai trijų dalių užsiėmimai, kurių metu teoriškai ir praktiškai bus nagrinėjamas balso fenomenas, išbandomos jo galimybės.

Liaudiškos muzikos kapelų vadovams nuotolinius kursus „Aranžuotė liaudiškos muzikos kapelai: teoriniai ir praktiniai aspektai“ ves Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Muzikos katedros docentas Vytautas Alenskas.

Istorinių-archeologinių kostiumų gamintojams, meno kolektyvų vadovams, etnokultūros specialistams skirtas seminaras „Baltų genčių kostiumų rekonstrukcijos problematika“, kuriame bus aptartos baltų genčių kostiumų (drabužių, avalynės, juvelyrikos, aksesuarų, odinės galanterijos, buities reikmenų) rekonstrukcijos ir gamybos aktualijos.

Tai pat vyks tęstiniai mokymai, skirti kultūros centrų direktoriams, techniniams renginių koordinatoriams, scenos ir dekoracijų technikams, įgarsinimo, vaizdo ir apšvietimo operatoriams. Paskaitas skaitys žinomi lektoriai: renginių techninio aptarnavimo darbuotojo specialybės mokytojas, ekspertas, vienas šios profesijos pradininkų Lietuvoje Aurelijus Pikūnas, garso režisierius, techninis renginių koordinatorius Kastytis Narmontas ir UAB „Darbo psichologija“ direktorė Greta Botnevienė.

Tikimasi, kad mokymuose įgytas žinias ir gebėjimus kultūros darbuotojai tikslingai pritaikys savo veikloje.