Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Nacionalinė moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ paroda keliama į lapkričio mėnesį.
2020-05-18

 

Nacionalinė moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ paroda ir baigiamoji šventė, turėjusi vykti š. m. gegužės mėn., atsižvelgiant į susidariusią situaciją šalyje, keliama į rudenį. Paroda vyks Kelmės kultūros centro Juozo Liaudanskio dailės galerijoje lapkričio mėn.

Lankytojams durų atverti negalinčios moksleivių darbų parodos kovo–gegužės mėnesiais sėkmingai kėlėsi į virtualią erdvę. Nuotoliniu būdu jau įvyko šešios „Sidabro vainikėlio“ parodos: Vakarų Aukštaitijos regiono paroda Panevėžio rajono Upytės tradicinių amatų centre, Rytų Aukštaitijos regiono paroda Utenoje, Žemaitijos regiono paroda Telšių kultūros centre, Dzūkijos regiono paroda Alytaus kultūros centre, Sūduvos regiono paroda Marijampolės kultūros centre, Kauno miesto paroda Kauno tautinės kultūros centre.

Greitu metu Tauragės krašto muziejuje vyks Mažosios Lietuvos ir pietų Žemaitijos regiono paroda.

Karantinas ne tik sunkumai, tačiau ir naujos galimybės. Konkurso organizatoriai regionuose džiūgauja, kad virtualios parodos sulaukė labai daug lankytojų, tad ir ateityje pasiryžę visas būsimas „gyvas“ parodas viešinti ir virtualioje erdvėje.

Kad ir kaip džiugintų šie rezultatai – finišo tiesiojoje tikimės susitikti gyvai. Manome, kad svarbu vieniems kitus pamatyti, padėkoti už pastangas, paspausti ranką ir apkabinti kuriančius. Todėl baigiamoji konkurso parodą ir laureatų apdovanojimo šventė nukeliama į lapkričio mėnesį.

Nacionaliniame „Sidabro vainikėlio“ ture moksleivių kūrinius pagal jų meninę vertę, meistriškumą, kūrinio sąsajas su lietuvių liaudies dailės, etninės kultūros tradicijomis vertins komisija, kurią sudaro muziejininkai, dailėtyrininkai ir etnografai. Trijų geriausių kiekvienos amžiaus grupės kūrinių ar kūrinių kolekcijų autoriams bus įteikti konkurso simboliai – sidabro vainikėliai.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro sumanytas moksleivių liaudies dailės konkurso ,,Sidabro vainikėlis“ parodų ciklas skatina talentingus vaikus ir jaunuolius domėtis liaudies dailės tradicijomis, o savo sukurtus darbus parodyti visuomenei. Jaunieji kūrėjai ne tik varžosi dėl geriausiųjų vardo, simbolinių ,,Sidabro vainikėlio“ prizų, bet ir yra skatinami tobulinti savo žinias, meninius gebėjimus, dailiųjų amatų įgūdžius.