LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Liaudiškos muzikos kolektyvai - Aukso paukštė 2022

 

Nominacija „Geriausias liaudiškos muzikos ansamblis ir vadovas“ 

Pretendentai:

Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis, meno vadovas Eugenijus Čiplys;
Panevėžio r. Miežiškių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Ratasai“, vadovas Raimondas Grikšelis;
Panevėžio r. Paįstrio kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Gegužinė“, vadovė Jolita Rutkauskienė;
Jurbarko kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Santaka“, vadovas Petras Pojavis.

Laureatas

Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis, meno vadovas Eugenijus Čiplys, choreografės Indrė Alaburdienė, Roberta Leščinskaitė-Jančiulienė, liaudies instrumentų orkestro vadovė Virginija Alenskienė, choro vadovė Dovilė Mačiukaitė-Krasauskienė

   

Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis yra vienas seniausių ir žinomiausių akademinio jaunimo kolektyvų Lietuvoje ir už jos ribų. Nuo pat įkūrimo 1940 m. nepaliaudamas plėstis ir augti kūrybiškai, ansamblis puoselėja ilgametes tradicijas ir kuria jungtį tarp praeities ir dabarties. Šiuolaikiškas, jaunatviška energija trykštantis kolektyvas vienija studentus, norinčius atsiskleisti per dainą, šokį, muziką, išreikšti meilę ir pagarbą savai šaliai bei jos kultūrai. Čia susibūrę įvairiausių sričių studentai randa ne tik bendraminčių, bet ir erdvę, kurioje gali kurti ir įgyvendinti savo sumanymus. Nuolat atsinaujinantį ansamblį šiuo metu sudaro per 120 menine veikla užsiimančių Vilniaus universiteto studentų.

Kolektyvas sunkiai įsivaizduojamas be vadovų. Nuo 2006 m. jam vadovauja birbynės, lamzdelio mokytojas ekspertas Eugenijus Čiplys. Meno vadovas, arba, kaip jį vadina ansambliečiai, Vadas, ne tik vienija ansamblį ir visas žanrų grupes, bet ir nuo 2007 m. kuria ir aranžuoja liaudies instrumentų orkestrui bei orkestrui ir chorui skirtus kūrinius, skambančius Lietuvos dainų šventėse. E. Čipliui vadovauti orkestrui talkina kanklininkė Virginija Alenskienė. Pedagoginis orkestro vadovės pašaukimas neabejotinas – tai puikiai jaučia ne tik orkestrantai, bet ir visi ansambliečiai. Choro vadovė – Dovilė Mačiukatė-Krasauskienė, prie ansamblio prisidėjusi 2006 m. Ji ne tik diriguoja ansambliui koncertų metu, bet ir aranžuoja lietuvių liaudies dainas, atliekamas tiek koncertuose, tiek dainų šventėse. Šokėjų grupės vadovė Roberta Leščinskaitė-Jančiulienė į ansamblio veiklą įsitraukė 2017 m. Valstybinio ansamblio „Lietuva“ šokėja, dalyvavusi daugelyje projektų ir dirbusi su aukščiausios klasės choreografais, taip pat atsakinga už Dainų švenčių Ansamblių vakarų aikštės kompozicijas. Šokėjai turi ir antrą vadovę – Indrę Jakubėnaitę-Alaburdienę. Tai – ansamblio veteranė, čia šokanti nuo 1992 m., o nuo 2002 m. vadovaujanti šokėjų grupei. Nuo pat mažumės augusi su ansambliu, sėmusį patirtį iš ilgametės ansamblio vadovės ir močiutės Tamaros Kalibataitės, šiandien ji gerai pažįstama Dainų švenčių dalyviams ir kitų ansamblių šokėjams.

Šių vadovų vadovaujamas Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis yra daugelio konkursų bei nominacijų laimėtojas. 2010 m. pelnęs „Aukso paukštės“ apdovanojimą, kolektyvas nenustoja tobulėti: šalies dainų ir šokių ansamblių konkurse „Kadagys“ laimėjo Didijį prizą, 2013 m. tapo tarptautinio konkurso „Podlaska Oktawa Kultur“ Balstogėje (Lenkija) laureatu, šalies studentų liaudiškos muzikos festivaliuose-konkursuose „Linksminkimos“ (2013, 2015, 2017, 2019 m.) pelnytos pirmosios vietos, 2016 m. šalies tautinių šokių kolektyvų bei ansamblių festivalyje-konkurse „Klumpakojis“ – Didysis prizas, 2017 m. dainų ir šokių ansamblių konkurse „Jievaro tiltas“ – pirma vieta.