LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Klaipėdoje vyks XXII tarptautinis Stasio Šimkaus chorų konkursas
2022-05-06

 

Š. m. gegužės 12–15 d. Klaipėdoje vyks XXII tarptautinis Stasio Šimkaus chorų konkursas. Klaipėdos miesto chorvedžių, vėliau Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ daugiau nei 45-erius metus augintas Stasio Šimkaus chorų konkursas išsiplėtojo iki tarptautinio chorų konkurso. Jo kūrėjų ir pagrindinių organizatorių – Vytauto Blūšiaus, Roberto Varno, Algio Zaboro ir dabartinės Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pastangomis, konkursas tapo solidžiu, savas tradicijas turinčiu, ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje pripažintu chorinės kultūros reiškiniu.

Į konkursą atrenkami aukšto meninio lygio Lietuvos ir užsienio kolektyvai. Konkurso vertinimo komisijoje dalyvauja žymūs Lietuvos ir užsienio chorvedžiai.

Šiemet konkurse dalyvaus apie 30 kolektyvų iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, JAV, Ganos, Angolos ir Lietuvos. Šalia chorų konkurso numatoma net 16 konkurso dalyvių koncertų Klaipėdoje Palangoje, Kretingoje, Nidoje, Skuode, Plungėje, Kuliuose, Plikiuose. Konkurso atidarymo koncerte gegužės 12 d. 17 val. Klaipėdos koncertų salėje koncertuos iškilus Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, vadovaujamas Remigijaus Adomaičio. Be koncertų, gegužės 15 d. 9.30 val. vyks seminaras chorų vadovams ir svečiams, apvaliojo stalo diskusija „Mūsų chorinio gyvenimo aktualijos“.

Siekdami išreikšti solidarumą su Ukrainos tauta, padedant fondui „Stiprūs kartu“, organizatoriai į konkursą pakvietė ir padės atvykti Ukrainos kameriniam chorui „Credo“ (vadovė Kateryna Tokalo).

Konkurse dalyvaus bei koncertuos garsūs užsienio ir Lietuvos chorai: JAV mišrus choras „Brigham Young University Singers“ (vadovas Andrew Crane), Estijos visuomeninio transliuotojo mišrus choras (vadovas Hirvo Survo), Talino technologijos universiteto kamerinis choras (vadovas Rihards Zariņš), Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos choras „Ave vita“ (vadovas prof. Kastytis Barisas), Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“ (vadovai Imantas Jonas Šimkus, Mantvydas Drūlia) ir daugelis kitų.

Konkurso rengėjai tikisi sulaukti didelio žiūrovų dėmesio tiek konkurse, tiek koncertuose, o diskusijoje ir seminare laukiami chorų dirigentai, muzikos mokytojai bei norintieji daugiau sužinoti apie pasaulio ir Europos chorinę muziką bei jos aktualijas.

Konkurso rengėjai – Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“, Klaipėdos miesto savivaldybė, rėmėjai – Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Konkurso meno vadovas ir direktorius – Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pirmininkas doc. Algirdas Šumskis. 

Daugiau informacijos www.aukuras.org/simkus

 

PROGRAMA

Gegužės 12 d., ketvirtadienis

17.00 val. Konkurso atidarymas, koncertas Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36)

 

Gegužės 13 d., penktadienis

Konkurso I turas

9.30 val. Mišrūs chorai (A kategorija) Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36)

15.40 val. Sakralinė muzika (E kategorija) Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje (Rumpiškės g. 6)

18.00 val. Koncertas Plikiuose

19.00 val. Koncertai Klaipėdoje, Kretingoje, Palangoje, Skuode

 

Gegužės 14 d., šeštadienis

Konkurso I turas, Klaipėdos koncertų salė (Šaulių g. 36)

10.00 val. Vaikų chorai (D kategorija)

11.40 val. Mokykliniai chorai (C kategorija)

12.20 val. Lygių balsų chorai (B kategorija)

14.15 val. Vokaliniai ansambliai (F kategorija)

15.40 val. Folkloriniai chorai (G kategorija)

18.00 val. Koncertas Kuliuose

19.00 val. Koncertai Klaipėdoje, Nidoje, Palangoje, Plungėje

 

Gegužės 15 d., sekmadienis

Klaipėdos koncertų salė (Šaulių g. 36)

9.30 val. Seminaras chorų vadovams ir svečiams. Chorų dirigentų ir vertinimo komisijos narių susitikimas; diskusija „Mūsų chorinio gyvenimo aktualijos“

12.00 val. „Didžiojo gintaro“ prizo konkursas (konkurso II turas)

15.00 val. Koncertas „Draugai draugams“

16.00 val. Konkurso laureatų apdovanojimas, specialiųjų prizų teikimas. „Didžiojo gintaro“ ir „Mažojo gintaro“ prizų konkurso rezultatų skelbimas ir apdovanojimai. Laureatų koncertas. Konkurso uždarymas

11.00 val. Koncertas Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje

 

Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ informacija