Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis

GRIEŽYNĖ - 2014

2014 m. rugsėjo  10 - 14 d.

 

 

english

 

 Festivalis

Dalyviai

Programa

  Renginiai 

Rengėjai

Istorija

Rėmėjai

 

 

 

Griežynė   
2000  
2004 
2006   2008

2010   2012

 

Festivalio renginiai:

  Rugsėjo 10 d., trečiadienis, 17.00 val. 
  Egidijaus Virbašiaus sukurtų lietuvių liaudies muzikos instrumentų parodos atidarymas ir Kauno vaikų folkloro ansamblio „Ratilėlis“ koncertas Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41) 
Muzikantas E. Virbašius muzikos instrumentų gamyba susidomėjo studijuodamas Lietuvos muzikos akademijoje, kurioje vėliau ir dėstė – mokė studentus groti tradiciniais lietuvių liaudies muzikos instrumentais, ten pat pradėjo dirbti Zigmo Armono vadovaujamose muzikos instrumentų dirbtuvėse. Išstudijavo ne tik Lietuvos, bet ir Latvių, Estijos, Karelijos, Rusijos, Suomijos muziejų fonduose saugomus eksponatus, todėl pats gamindamas naujus instrumentus laikosi būdingų etninių ir regioninių tradicijų. E. Virbašius yra surengęs muzikos instrumentų parodas ne tik Lietuvoje, bet ir Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Švedijoje ir Anglijoje. 
  Šiuo metu E. Virbašius ne tik tiria, gamina, bet ir populiarina įvairių derinimų lumzdelius, diatonines ir chromatines birbynes, ragus, trimitus, švilpas, ožragius, skudučius, Labanoro dūdas, įvairių tipų kankles, psalterius, cimbolus, pūslines, būgnus, skrabalus, terkšles, kleketus. 
  Autentišką liaudies instrumentų skambesį po parodos atidarymo leis išgirsti Kauno tautinės kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Ratilėlis“, 2011 m. šventęs veiklos 20-čio sukaktį. Kolektyvas buvo įkurtas Kauno šv. Mato vidurinėje mokykloje, veiklą tęsė Kauno tautinės kultūros centre, šiuo metu jam vadovauja Alvyda Česienė ir Andrius Darčianovas. 
  „Ratilėlio“ nariai – nuolatiniai Dainų švenčių dalyviai, kitų tarptautinių ir nacionalinių festivalių bei konkursų laureatai. Ansamblyje moksleiviai dainuoja, šoka, skudučiuoja, kankliuoja, smuikuoja, pučia ragus, dūdmaišius, birbynes, skambina cimbolais, groja armonikomis, bandonijomis. 
  Vadovė Alvyda Česienė – kanklių mokytoja ekspertė, įvertinta Kauno miesto kultūros skyriaus 2010 m. apdovanojimu „Tikra muzika“ už tradicijų puoselėjimą ir perdavimą jaunimui, Kauno miesto savivaldybės „Gerumo kristalu“. 

  Rugsėjo 10 d., trečiadienis, 18.30 val. 
  Postfolkloro muzikos vakaras su Mykolo Romerio universiteto folkloro ansambliu „Ritingo“ Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39) 
  Šis „Griežynės“ koncertas tradiciškai skiriamas postfolklorui arba pasaulio muzikai. Šį kartą išgirsite abiejų žanrų elementus – nenutrūkstantis folkloro ir moderniosios muzikos tarpusavio ryšys skleisis skambant Mykolo Riomerio universiteto folkloro ansamblio „Ritingo“ kūriniams, parašytiems vadovo Arvydo Kirdos ir ansambliečio Mariaus Kačiulio. Ansamblis viliasi, kad festivalio metu nuskambėję leis dar stipriau ir intensyviau pajusti senojo tautos lobio – folkloro ir tautosakos – bei nūdienos muzikos dermę ir harmoniją.

  Rugsėjo 11 d., ketvirtadienis, 15 val. 
  Popietė su tautodailininku Jonu Bugailiškiu (Aušros vartų g. 17-10) 
  Svečiuosimės tautodailininko Jono Bugailiškio dirbtuvėse. Tai jauki vieta Vilniaus senamiestyje, į kurią visuomet malonu užeiti ir pasiklausyti ramios šeimininko kalbos, pasigrožėti jo kūriniais. Festivalio svečiams ir Lietuvos folkloro entuziastams suteikiama unikali galimybė pamatyti, kaip gimsta muzikos instrumentai nagingo meistro rankose. 
  J. Bugailiškio, išradingo medžio drožėjo, skulptoriaus, liaudies instrumentų kūrėjo, pagamintomis kanklėmis, ragais, būgnais muzikuoja ne vienas lietuvių bei užsienio folkloro ansamblis, pavieniai muzikantai. 

  Rugsėjo 11 d., ketvirtadienis, 18 val. 
  Lietuvos tradicinių smuikininkų koncertas „Griežia griežynė“ Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41) 
  Kaip ir kasmet, griežynei festivalyje skiriamas ypatingas dėmesys. Šiemet koncertas bus skirtas tradiciniam smuikavimui Lietuvoje. Išgirsite liaudies muzikantus iš Lietuvos kaimų ir jaunesnius, gyvenančius Vilniaus mieste, puoseliejančius liaudiško muzikavimo tradiciją ir perduodančius ją savo mokiniams. 
  Koncertą pradės Romas Mazėtis ir Albinas Bartninkas iš Lazdijų rajono, tęs Evaldas Vyčinas, Algirdas Klova ir Gaila Kirdėnė su savo mokiniais. Ir užbaigs koncertą Šiaulių rajono centro instrumentinis folkloro trio – smuikininkas Augustinas Rugelis, smuikininkas Algis Kuniauskas ir basedlės meistras Raimondas Sinkevičius. 

  Rugsėjo 11 d., ketvirtadienis, 20 val. 
  Festivalio svečių pasirodymai Vilniaus kavinėse ir baruose 
  Tai puiki proga tiesiogiai pabendrauti su festivalio svečiais, pasiklausyti liaudies muzikos, atsigaivinti ir net pavakarieniauti gražioje aplinkoje: 
  alaus bare „Šnekutis“ (Šv. Mykalojaus g. 15) muzikuos „Kapela Bornego z Podzamcza“ iš Lenkijos ir grupė „Wild Troupe“ iš Jungtinės Karalystės; 
  restorane „Aula“ (Pilies g. 11) girdėsite Istvánfi Balázs-Németh András Duo iš Vengrijos ir Latvijos muzikantus Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne bei Ēriks Zeps; 
  Užupio kavinėje (Užupio g. 2) gros Alesio Losiaus trio iš Baltarusijos ir Karmen Juhkam, Karolin Härm, Leanne Barbo iš Estijos. 

  Rugsėjo 12 d., penktadienis, 15 val. 
  Folkloro dirbtuvės Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39) 
  Jau įprastame „Griežynės“ renginyje svečiai pristatys savo instrumentus, pasakos apie jų gamybą, muzikavimo tradicijas, demonstruos atlikimo manierą, tradicinį repertuarą. Dirbtuvėse šeimininkaus etnomuzikologė dr. Gaila Kirdienė. 

  Rugsėjo 12 d., penktadienis, 18 val.
  Didysis „Griežynės“ koncertas Vilniaus Mokytojų namų Didžiojoje salėje (Vilniaus g. 39) 
  Tai pagrindinis festivalio renginys, kurio metu dalyviai ir svečiai demonstruoja gražiausius ir vertingiausius savo repertuaro kūrinius. Klausytojams tai puiki proga išgirsti ir pamatyti visus muzikantus drauge. Be to, didžiajame koncerte visuomet būna ir malonių staigmenų. 

  Rugsėjo 13–14 d. 
  Festivalio dalyvių išvyka į Panevėžio rajoną 
  Gražia „Griežynės“ tradicija tapo Lietuvos gyventojams atvežti festivalį į namus. Kaimuose vis dar yra šviesuolių, liaudies muzikos entuziastų, kurių muzika ir dainos skambės festivalio svečiams. Šie susipažins su kaimo žmonių buitimi ir muzika, skanaus puikaus lietuviško sūrio ir demonstruos savo meną. 

  Rugsėjo 13 d., šeštadienis, 13.00 val. 
  Festivalio dalyvių koncertas prie Upytės Tradicinių amatų centro. 

  Rugsėjo 13 d., šeštadienis, 16.00 val. 
  Festivalio dalyvių koncertas tradiciniame kulinarinio paveldo renginyje „Sūrio šventė“ Bernatonių kaime. 

  Rugsėjo 14 d., sekmadienis, 14.00 val. 
  Festivalio dalyvių popietė koncertas Velžio kaime. 

  Rugsėjo 14 d., sekmadienis, 17.30 val. 
  Baigiamasis festivalio „Griežynė“ koncertas Miežiškių Angelų slėnyje.
  Sekmadienį tęsis festivalio svečių pažintis su Lietuvos kaimo kultūra. Vakare įvyks baigiamasis „Griežynės“ koncertas, kuriame dalyvaus svečiai iš užsienio ir Panevėžio rajono saviveiklininkai.



 

 

 

 

 

 

© 2014

D. Lingė