LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Skelbiami pučiamųjų instrumentų orkestrų naujų kūrinių konkurso laureatai
2020-12-14

 

Š. m. gruodžio 11 d. Lietuvos nacionaliniame kultūros centre vyko pučiamųjų instrumentų orkestrų naujų kūrinių konkurso vertinimo komisijos nuotolinis posėdis, per kurį išrinkti geriausi konkursui pateikti kūriniai. Konkursui dvylika kompozitorių pateikė 17 įvairaus žanro kūrinių – nuo nesudėtingų maršų, nuotaikingų populiariosios muzikos kūrinių iki Lietuvos didžiosios kunigaikštystės choralų. XVI a. nežinomo autoriaus choralas „Giesmė apie Šviesiausiojo Karaliaus Žygimanto Augusto jungtuves“ – tai kompozitoriaus Kazio Daugėlos antram gyvenimui prikeltas muzikinis paveldas, supažindinsiantis su kadaise Lietuvos valdovų rūmuose skambėjusia muzika, pasitarnausiantis edukacijai.

Konkursui pateikti kūriniai skirstyti į dvi kategorijas: A – kūriniai nuo 5 iki 15 minučių, B – kūriniai nuo 3 iki 6 minučių. Komisiją sudarė dešimt kompetentingų orkestrų vadovų ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro darbuotojai, jai vadovavo Lietuvos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijos įkūrėjas, EBBA atstovas Lietuvoje, Panevėžio krašto Naujamiesčio kultūros centro varinių pučiamųjų instrumentų orkestro „Aukštyn“ vadovas Remigijus Vilys.

A kategorijoje pirmą vietą laimėjo kompozitorius Kazys Daugėla su kūriniu „5 choralai“, antrą – jaunasis kompozitorius Artūras Mikoliūnas su kūriniu „Raganius ir Švilpynė“, trečią – kompozitorius Anatolijus Lapinskas su kūriniu „Sveika, jūra“.

B kategorijoje pirma vieta skirta kompozitoriams Rimantui Giedraičiui už kūrinį „Kur bėga Šešupė“ ir Kaziui Daugėlai už kūrinį „3 choralai“. Antrą vietą pasidalijo net trys kompozitoriai: Mikas Karosas ir jo maršas „Žvirblis“, Tadas Zakarauskas ir jo kūrinys „Kai džiaugias širdis“ bei Tadas Šileika ir jo kūrinys „Toji diena“. Trečia vieta atiteko Rimvydui Stanaičiui už kūrinį „Ant kalno levelis“ ir Jaroslavui Cechanovičiui už kūrinį „Žengia broliai sakalai“.