LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Pradedame registraciją į 2019 m. Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkursą „Sidabro vainikėlis".
2018-11-16

 

RAŠTAS

NUOSTATAI

PEDAGOGO ANKETA

DALYVIO ANKETA


Kasmet, nuo 2013 m., Lietuvos mokiniai kviečiami dalyvauti Lietuvos nacionalinio kultūros centro organizuojamame konkurse „Sidabro vainikėlis“. Jo tikslas – paskatinti vaikus ir jaunuolius atrasti tradicinį liaudies meną ir dailiuosiuos amatus, patiems prisiliesti prie medžiagos bei įrankių ir pasitelkus savo vaizduotę, neatitolstant nuo tradicinės estetikos, kurti naujus vaizdinės ir taikomosios liaudies dailės kūrinius.

Jau šešerius metus vykstantis konkursas subrandino 38 laureatus, jaunuosius meistrus, savo kūriniais beveik nenusileidžiančius gerokai vyresniems profesionalams – tautodailininkams. Toks rezultatas nėra vien  mokinio įgimto talento išdava. Išskirtiniai darbai, stiprūs savo technika, forma ir turiniu, sukuriami tandemo – talentingo mokytojo ir užsidegusio mokinio. Vadovo paruošta dirva – išanalizuota medžiaga bei pirmavaizdžiai, parinkta kryptis, įkvėptas noras išbandyti save – palaiko mokinį, leidžia skleistis jo kūrybiškumui, paakina natūralų vaikišką smalsumą, kursto norą siekti užsibrėžtų tikslų.

Kiekvienas naujai „nukaltas“ konkurso laureatas pristato ne tik savo gebėjimus ir talentus, bet ir mokytojo profesionalumą, mokyklos, būrelio ar studijos galimybes bei regiono, kuriame auga, savitumą. Tokie kūriniai ypač vertinami, nes ne tik praturtina parodas savo kitoniškumu, bet ir leidžia įvertinti Lietuvos etnografinių regionų unikalumą.

„Sidabro vainikėlis“  – tai paskatinimas ir padėka tiems mokiniams ir jų mokytojams, kurie, kartais net kelerius metus, kantriai ir nuosekliai dirba tam, kad liaudies meno pakuždėta užuomina įgautų medžiaginį pavidalą. Kasmet šeši jaunieji meistrai tampa jaunaisiais liaudies meno ambasadoriais, kurių pavyzdys, tikime, įkvėps naujus dalyvius.