LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Nematerialaus kultūros paveldo puoselėtojai bus pagerbti uždarame šventiniame renginyje.
2020-06-15

 

Liepos 2 d. 16 val. šventiniame renginyje Vilniaus rotušėje bus pristatomos 2019 metais patvirtintos dešimt sąvado vertybių ir teikiami sertifikatai jų saugotojams. Dėl apribojimų šventė bus uždara ir vyks laikantis visų LR Vyriausybės nustatytų reikalavimų, tad visus maloniai kviečiame tiesioginę renginio transliaciją stebėti per Lietuvos nacionalinio kultūros centro Facebook paskyrą.

Šiuo įrašymu sąvadą papildė drevinė bitininkystė Varėnos krašte, Kuršių marių burvalčių vėtrungių gamyba, Lietuvos karaimų vestuvių tradicija, Mažosios Lietuvos delmonai, pirčių lankymo tradicija, Rasos šventė Kernavėje, Velykų būgno mušimo tradicija Aukštaitijoje, totorių vestuvių pyrago čiakčiako tradicija, vietovardžių atminties ir vartojimo tradicija, Žemaičių Kalvarijos kalnų giedojimo tradicija.

Iškilmių dalyvius sveikins ir įrašymą į nacionalinį sąvadą liudijančius sertifikatus teiks kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa ir Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado komisijos pirmininkė Daiva Vyčinienė. Iškilmes ves žurnalistė, LRT laidų vedėja Gerūta Griniūtė, koncertuos grupė „Baltos varnos“.

Nematerialus kultūros paveldas – gyvas, klestintis, perduodamas iš kartos į kartą, teikiantis žmogui taip reikalingą tapatybės jausmą – visada užėmė svarbią vietą visuomenės gyvenime: nuo visuotinai į kraują įaugusių tradicijų iki mažų bendruomenių nuoširdžiai puoselėjamų papročių, kuriais jos dosniai dalijasi su visais, norinčiais pažinti ir patirti mūsų folklorą, liaudies meną ir amatus, ūkines veiklas, pasaulėžiūrą, net savitus bruožus išlaikiusius žmonių charakterius.

Šiandien mūsų sąvade jau turime 32 vertybes, priskaičiuojant ir tris esančias UNESCO Reprezentatyviajame nematerialaus kultūros paveldo sąraše – kryždirbystę ir kryžių simboliką Lietuvoje, lietuvių polifonines dainas – sutartines, Dainų ir šokių švenčių tradiciją Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Sąvado valdytojas Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, tvarkytojas – Lietuvos nacionalinis kultūros centras.

Iškilmės buvo planuotos rengti kovo 13 d., tačiau dėl Lietuvoje ir pasaulyje susidariusios nepaprastosios padėties buvo nukeltos saugesniam laikotarpiui.