Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Lietuvių tradiciniai valgiai 2007

DVD Lietuvių tradiciniai valgiai

Filmas „Lietuvių tradiciniai valgiai“(Lithuanian Traditional Food) pristato kaimiškąją virtuvę, kuri labiau, nei dvaro ar miestietiška išsaugojo valgių savitumą ir archaiškumą, ryšį su vietinėmis žaliavomis ir produktais, žemdirbiškos tautos raciono sezoniškumą, pagarbą maistui, kaip žmogaus darbo ir dievų malonės rezultatui.

Vienas iš esmingiausia lietuvių kultūros bruožų duonos sakralizavimas, kurį tebeliudija su duonos gaminimu, laikymu, raikymu ir valgymu yra susiję papročiai ir tikėjimai.

Vidurio, Šiaurės Lietuvoje, kur kviečiai gerai derėjo, buvo kepami kvietiniai pyragai, vienas iš jų – tradicinis vestuvinis svočios pyragas karvojus, apdėtas puošmenomis, žolynais, uogomis. Taip pat šiuose kraštuose iki šiol mėgstami blynai, vienas populiariausių valgių – virtiniai – miltinės tešlos kukuliai su įdaru. Pietrytinės Lietuvos, Dzūkijos, smėlynėliai brandina nemenka grikių derlių, todėl čia kepama grikinė babka, o Sotujį šiupinį, kuris gaminamas iš įvairių javų rūšių, bulvių, mėsos, drąsiai galima vadinti žemaičių pasididžiavimu.

Bulvės Lietuvoje paplito tik XVII amžiaus pabaigoje, bet tapo antrąja lietuvių duona. Kugelis (bulvių plokštainis), bulvinės bandos, vėdarai, didžkukuliai (cepelinai) seniai įsitvirtino mūsų krašto virtuvėje.

Lietuva – upių ežerų kraštas, todėl žuvis taip pat dažna viešnia mūsų racione, o iš mėsų lietuviai labiausiai pamėgę kiaulieną. Tebegaminamas dar XIII a. rašytiniuose šaltiniuose minimas skilandis, kurį aukštaičiai, kaip ir visą mėsa, rūkydavo dūminėse pirkelėse, dūmą skanindami vaismedžių mediena, kadagiu. Būtina paminėti tradicinį lietuvišką varškės sūrį, kuris, kaip ir prieš daugelį metų, ne vienuose namuose puikuojasi ant pusryčių stalo. Nemažiau dvylikos būtinų patiekalų lietuviškasis Kūčių (Kalėdų išvakarių) stalas – vienas įdomiausių iki šiol išlikusių apeiginio valgymo pavyzdžių.

Žiūrėkite filmo pristatymą (3:53) LLKC youtube paskyroje.

(Lietuvių ir anglų kalbomis).

Teksto autorė ir sudarytoja Nijolė Marcinkevičienė. – Vilnius: Lietuvos liaudies kultūros centras, 2007. – 1 DVD. (Serija Gyvoji tradicija) .