Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Renginys Kernavėje

Konkurso TRAMTATULIS 2017 laureatų ir diplomantų šventė Kernavėje

Birželio 4 d., pirmojoje Lietuvos sostinėje Kernavėje (Širvintų r.) vyko šalies vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ laureatų ir diplomantų šventė, skirta Tautinio kostiumo, Piliakalnių metams bei Tarptautinei tėvo dienai paminėti.

Prieš tai vyko trys konkurso ratai: vietiniai (56 savivaldybėse), regioniniai (Dzūkijos – Veisiejuose, Lazdijų rajone, Aukštaitijos – Panevėžyje ir Molėtuose, Suvalkijos – Prienuose, Mažosios Lietuvos – Klaipėdoje, Žemaitijos – Telšiuose bei Vilniuje ir Kaune, nacionalinis – Kaune. Vietiniuose ratuose dalyvavo per 1000, regioniniuose – 639, o nacionaliniame – 242 vaikai. Visi taip puikiai pasirodė, kad buvo išrinkti 46 diplomantai ir net 50 laureatų – iš jų 8 pasakotojai, 22 muzikantai, 20 dainininkų, grojusių ir dainavusių pavieniui ir su draugais. 

„Tramtatulio“ šventė sukvietė per 200 dalyvių – vaikų ir jų mokytojų. Kad ir kaip rengėjus bei dalyvius baugino orų prognozės, sekmadienio rytą Kernavė pasitiko džiuginančia vasariška saule ir šiluma. Pirmasis iš tolimiausio Lietuvos miesto Skuodo į šventę atvyko šešerių metų pasakotojas laureatas Airidas Lazdauskas drauge su tėveliais ir mokytoja. Netrukus suvažiavo ir kiti konkurso laureatai, diplomantai, mokytojai bei vaikus atlydėję tėveliai, seneliai, draugai iš 23 Lietuvos rajonų ir miestų. Dalyviai įsikūrė ant Pilies kalno. Koncertas prasidėjo iškilminga daudyčių sutartine „Dijūta kolnali“, visus sukvietusia pagerbti senuosius Kernavės piliakalnius ir atlikti bendrą, dalyvius ir žiūrovus vienijančią dainą „Oi, ant kalno, ant aukštojo“.  Šventėje pasirodė  47 laureatai  – pavieniai atlikėjai ir grupės nuo ketverių iki devyniolikos metų. Visi itin gražiai ir įtaigiai atliko skirtingų regionų lietuvių liaudies dainas, pasakojimus, tradicinės instrumentinės muzikos kūrinius.

Taip jau sutapo, kad birželio ketvirtoji – pavasario pabaigos ir vasaros pradžios šventė Sekminės, todėl koncerto scena buvo papuošta berželiais. Kadangi piemenėliai ir gyvulėliai šioje šventėje svarbiausi, mažiausiųjų trejų–šešerių metų laureatų kūrinėliai – liaudies dainelės apie oželius, ožkytes – buvo skirti šiai šventei paminėti.  Tądien Tarptautinės tėvo dienos proga rateliu „Šoks tėvelis šokinį“ buvo pagerbti ir visi tėveliai.  Po koncerto vyko laureatų ir diplomantų apdovanojimas. Visiems vaikams ir mokytojams įteikti diplomai. Laureatai bei mokytojai apdovanoti Lietuvos nacionalinio kultūros centro birželio 2 d. išleistu dviejų kompaktinių plokštelių rinkiniu „Tramtatulis“. 2017 m. laureatų įrašai“, diplomantai – simbolinėmis tautinių juostų apyrankėmis, mažieji ikimokyklinukai –  raidelių dėlionėmis. Šventės pabaigoje dalyviai vaišinosi proginiu „Tramtatulio“ tortu, saldžiomis dovanėlėmis visus dalyvius apdovanojo ir Širvintų rajono merė.

Vaikai, mokytojai ir tėveliai galėjo aplankyti ant Pilies kalno po atviru dangumi įsikūrusį muziejų su atkurtais Pajautos slėnio gyventojų būstais, taip pat nemokamai susipažinti su Kernavės muziejaus ekspozicija.

Šiemet viltingai džiugino naujoji jaunųjų mokytojų karta – buvę konkurso laureatai bei diplomantai jau paruošė savo mokinius. Tad galime tvirtinti, kad šis konkursas, be abejonės, padeda atrasti ir ugdyti neeilinių gabumų dainuojančius, grojančius, tarmiškai pasakojančius vaikus. Sveikiname visus šių metų laureatus, diplomantus ir jų mokytojus. Lai Kernavės senieji piliakalniai įkvepia naujiems atradimams...

Šventę organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Širvintų rajono savivaldybė, Širvintų rajono kultūros centras, partneris – Kernavės kultūrinis rezervatas. Konkursą rėmė Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.