Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Kovo 11 d. prasideda Šimtmečio žygis per Lietuvą „Vardan tos“.
2018-03-05


Žygis per Lietuvą kels žmones didžiausiam Šimtmečio šventės įvykiui

Pasibaigus oficialioms atkurtos Lietuvos 100-mečio iškilmėms, TV laidų vedėja Edita Mildažytė kartu su Dainų šventės rengėjais išsiruošė į žygį per Lietuvą „Vardan tos“. Jo tikslas – uždegti mūsų šalies žmones tikroms šventinėms linksmybėms, kurios apogėjų pasieks vasarą, didžiausiame Šimtmečio minėjimo renginyje Dainų šventėje. Žmones ji telks ir dar vienai ypatingai misijai – pakviesti 4 milijonus lietuvių iš viso pasaulio liepos 6-ąją kartu giedoti Šimtmečio „Tautišką giesmę”. Žygis startuos kovo 11-ąją Pasvalyje.

„Per 100 metų iš Lietuvos išvyko ir po visą pasaulį pasklido daugiau nei milijonas lietuvių. Sakoma, kad visur sutiksi žvirblį ir lietuvį. Kiekvienas iš mūsų pažįsta bent po vieną, kuris gyvena užsienyje, taigi žygio metu turėsim progą visus juos pakviesti Šimtmečio proga jungtis į bendrą chorą. Jei mums pavyks pakviesti 4 milijonus, tai bus svarbus įrodymas, kad žmonių, kurių širdyse dega meilė Lietuvai, pasaulyje yra daugiau nei kada manėme“, – sakė E. Mildažytė.

Po šventės Pasvalyje ateinančiais savaitgaliais žygis dar aplankys Radviliškį, Lazdijus, Marijampolę, Tauragę, Telšius, Uteną.    

„Mūsų susitikimuose bus visko – ir šokių, ir dainų, ir apsikabinimų, ir priesaikų, ir karštos arbatos. Pažadu ir vieną kitą siurprizą. Svarbiausia – ateikite atviri ir įsileiskite Šimtmečio šventę į savo širdį“, – kvietė laidų vedėja.

Kovo 11-ąją, 12 val., į Pasvalio Vytauto Didžiojo aikštę su žygiu senoviniais automobiliais atvyks iš šio krašto kilęs poetas Vladas Braziūnas, scenoje koncertuos Pasvalio mišrus choras „Canticum novum“, jaunimo grupė „Marabu Band”, o smagiai pašokti kvies rajono folkloro kolektyvai, kurie jau atrinkti vasaros Dainų šventei.

Dainų šventė – tai ne kelių dienų renginys Vilniuje, tai – kasdienis, nenutrūkstantis procesas, kuriame dalyvauja tūkstančiai žmonių. Kiekvienais metais Lietuvoje vyksta regioninės dainų šventės, pasaulio lietuviai jas rengia Amerikoje, Kanadoje, Australijoje. Žmonės buriasi, mokosi dainų ir šokių, repetuoja, jaudinasi, dalyvauja atrankose. Norime, kad ši nuotaika neliktų vien repeticijų salėse, bet pasklistų po miestų gatves ir aikštes, užkrėstų visus žmones švęsti, linksmintis ir augintų tą bendrumo jausmą iki pat vasaros susitikimo sostinėje“, – sakė Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Į Šimtmečio dainų šventę kaip niekad gausiai įsitraukė vietos bendruomenės, Lietuvoje gyvenančios tautinės bendrijos, laukiama ir per 1700 pasaulio lietuvių. Šventėje dalyvauti bus galima ne tik gyvai – kiekvienas lietuvis, kad ir kur gyventų, galės jungtis prie kulminacinės šventės akimirkos – „Tautiškos giesmės” giedojimo visame pasaulyje liepos 6-ąją.

Žygį per Lietuvą „Vardan tos“ organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir iniciatyva „Lietuva 4.000.000“, bendradarbiaudami su miestų kultūros centrais ir savivaldybėmis.