LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Gegužės 31 d. Kėdainiuose vyks moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ parodos uždarymas ir laureatų paskelbimas.
2019-05-29

 

Daugiau nei pusė šimto talentingų jaunųjų tradicinės liaudies dailės kūrėjų gegužės 31 d. rinksis Kėdainių krašto muziejaus daugiakultūriame centre – vyks Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ respublikinės parodos uždarymas ir laureatų apdovanojimai. Į šį gražų reginį jaunieji meistrai kviečia jau septintą kartą.

Finalinės parodos lankytojai išvys per 60 įdomių, orginalių, gimtojo krašto savitumą atsispindinčių jaunųjų autorių darbų, iš kurių gausu keramikos bei tekstilės gaminių, medinės skulptūros, karpinių, verbų, šiaudinių sodų ir net žaislų.

Regioninės parodos šiemet vyko Panevėžio, Utenos, Telšių Tauragės, Alytaus ir Marijampolės regionuose, Vilniaus ir Kauno miestuose. Iš viso parodose dalyvavo 390 mokinių, eksponuota virš 1000 kūrinių.

Mokinių gausa maloniai nustebino Telšių regionas – parodoje darbus pristatė net 92 mokiniai. Tauragės regiono atrankai darbus pateikė ir pamario meistrai – tai buvo vienintelė regioninė paroda, kurioje buvo galima išvysti tokių retų eksponatų, kaip vėtrungės ir delmonai.

Dažnai darbų kokybę lemia ne tik mokinio talentas, bet ir mokytojo gebėjimas perduoti žinias, jo noras dirbti komandoje – nenuostabu, kad jie išugdo daug laureatų. Net penki Plungės rajono „Babrungo“ progimnazijos mokytojo Viktoro Raibužio mokiniai pateko į finalinę parodą. Po tris mokinius išlydėjo Ignalinos kultūros ir sporto centro mokytoja Nijolė Trinkūnienė ir Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos mokytojas Silvestras Pomarnackis.

Finaliniame ture mokinių kūrinius pagal jų meninę vertę, meistriškumą, kūrinio sąsajas su lietuvių liaudies dailės, etninės kultūros tradicijomis vertins komisija, kurią sudaro muziejininkai, dailėtyrininkai ir etnografai. Trijų geriausių kiekvienos amžiaus grupės kūrinių ar kūrinių kolekcijų autoriams bus įteikti konkurso simboliai – sidabro vainikėliai. Renginio pradžia Kėdainių krašto muziejaus daugiakultūriame centre penktadienį, gegužės 31 d., 14 val.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro rengiamame konkurse jaunieji kūrėjai ne tik varžosi dėl geriausiųjų vardo, bet ir yra skatinami tobulinti meninius gebėjimus, dailiųjų amatų įgūdžius. Kiekvienais metais „Sidabro vainikėlis“ suburia visos Lietuvos vaikus ir jaunuolius tam, kad šie pristatytų, ką jų regionas, rajonas, miestelis turi geriausio, išskirtinio, unikalaus. Siekiama, kad mokinių darbų parodos sudomintų ir patrauktų bendraamžius, mokinių tėvus, pedagogus, prisidėtų prie tradicinės kultūros puoselėjimo.