Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Birštone vyko savivaldybių kultūros, kultūros ir švietimo skyrių vedėjų seminaras
2021-10-14

 

Spalio 13–15 d. Birštone vyko savivaldybių kultūros, kultūros ir švietimo skyrių vadovų, pavaduotojų kultūrai kvalifikacijos kėlimo seminaras, kuriame dalyvavo per 50 specialistų iš 40 savivaldybių.

Pirmąją seminaro dieną filosofas, kultūros teoretikas ir antropologas Gintautas Mažeikis kalbėjo apie nepatogią kultūrą, kultūros laisvės iššūkius. Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa pristatė atliktą Lietuvos kultūros centrų kultūros ir meno darbuotojų tyrimą ir jo rezultatus. Taip pat pirmą kartą pristatyta naujai sukurta Lietuvos kultūros centrų informacinė sistema, kurioje  galima rasti informaciją apie visų Lietuvoje veikiančių juridinių kultūros centrų erdves ir renginių infrastruktūrą (sales, scenas, garso, apšvietimo, vaizdo technikos galimybes, persirengimo, grimo kambarius ir kt.). Apie kultūros darbuotojų kvalifikacijos kėlimą ir jo plėtrą pasakojo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos mokslinė sekretorė Alma Masevičienė, kultūros edukacijos sistemos modernizavimo projektą apžvelgė šios bibliotekos projektų valdymo skyriaus vadovė Giedrė Čistovienė.

Antroji  seminaro diena pradėta susitikimu su LR kultūros ministru Simonu Kairiu, viceministru Albinu Vilčinsku, kultūros ministro patarėju Sigitu Šliažu. Aptarta kultūros darbuotojų atlyginimai, savivaldybių prisidėjimo prie atlyginimų didėjimo klausimai, Lietuvos kultūros tarybos uždaviniai, pokyčiai, regioninių kultūros tarybų poveikis kultūrai, siekiamybė, kad kultūros ir švietimo sistemos priklausytų vienam segmentui. Kalbėta apie proveržį kultūros paveldosaugos srityje, apie kultūros specialistų trūkumą regionuose. Seminaro dalyviai aktyviai dalyvavo efektyvumo ir komandinės elgsenos trenerės Lianos Mogišaitės vedamame užsiėmime apie kūrybiškumą, efektyvumą ir galimybę išlaikyti kuo ilgesnę smegenų jaunystę. Renginio įvaizdžio formavimą, jo idėjas, sprendinius ir galimybes pristatė komunikacijos agentūros „Black Florence“ įkūrėjai dr. Adomas Pūras ir Jaunius Petraitis. 2022 m. Alytus taps Lietuvos kultūros sostine. Alytaus miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Vilma Liaukuvienė pristatė projektą „Kuriame tiltus“ ir LNKC pakvietė tapti renginio ambasadoriumi. Šiais metais vykstantį projektą „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021 m.“ apžvelgė Klaipėdos jaunimo forumo ir projekto ambasadorių koordinatorė Agnė Mikniūtė ir pristatė šio projekto inicijuotą Lietuvos jaunimo sostinių idėją. Jau yra užsiregistravę 18 Lietuvos miestų, pageidaujančių tapti jaunimo sostinėmis. Dienos pabaigoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Nacionalinės jaunimo politikos skyriaus vyriausiasis patarėjas Juozas Meldžiukas papasakojo apie jaunimo politikos formavimo aspektus regionuose.

Trečiąją dieną seminaro dalyviai dalyvavo dar dviejuose užsiėmimuose apie pokyčių,  sąmoningų skaitmeninių įgūdžių valdymą, emocinį intelektą, kuriuos vedė psichologė, „OVC Consulting“ konsultantė Algė Jablonskienė ir UAB „Thinking Organisations“ lektorė Kristina Kuznecova.