Elektrėnų savivaldija

Elektrėnų žiburiai

2000 m. kovo 19 d. įsikūrus Elektrėnų savivaldybei, įsteigtas Sporto ir kultūros skyrius, kuriam pavesta kuruoti sportą, kultūrą ir viešąją biblioteką. Kultūros centrui yra pavaldžios aštuonios kultūros įstaigos.

Savivaldijoje gyvuoja 27 mėgėjų meno kolektyvai – 6 chorai, 5 liaudiškos muzikos kapelos, 5 šokių grupės, 3 vokaliniai, 3 etnografiniai ansambliai, 2 dramos suaugusiųjų, 3 vaikų kolektyvai. Jie vienija 500 žmonių. Nors žengti tik pirmieji savarankiški žingsniai, kultūros renginiai jau turi susiformavusias tradicijas.

Elektrėnuose nuo 1989 m. kasmet vyksta humoro šventė Kvatoklis, į kurią pakviečiamos respublikinio Juokio geriausios metų satyros ir humoro grupės. Šiemet atvažiavo Sprandžina iš Šeduvos, Pelargonija ir Bobų šou iš Švenčionių, Spanguolė ir Be stabdžių iš Varėnos. Šventės vedėjas – humoristas V. Pračkaila.

Daugiau kaip 20 metų organizuojamos Joninės – masiškiausia metų šventė. Antrus metus iš eilės išvakarėse ją papildo etnografinio ansamblio Runga švenčiamos Rasos. Stengiamasi gaivinti iš kartos į kartą perduodamas tradicijas, skatinama laikytis papročių. Čia ir šaltiniai lankomi, kupoliaujama, atliekamos duonos pagerbimo apeigos, keliaujama su deglais, susitinkama su “savo” medžiu, plukdomi vainikėliai, lankomi rugiai. Šokiai, žaidimai, dainos, būrimai tęsiasi iki paryčių. Šventė baigiasi saulei patekėjus, rasoje nusiprausus.

Pramoginėje Joninių gegužinėje koncertavo saviškiai ir svečiai. Ji baigėsi estrados dainininkės Giulijos koncertu ir diskoteka.

Liepos 6-7 d. miesto visuomenė paminėjo Valstybės dieną ir Elektrėnų 40 metų sukaktį (organizatoriai – Lietuvos elektrinė, savivaldybė, seniūnija ir kultūros centras) Atidengta atminimo lenta elektrinės statytojams, pagerbti miesto statytojai, ilgamečiai darbuotojai. Ilgai netilo ovacijos, kai į sceną įžengė LE direktorius P. Noreika. Koncertavo Runga, tautinių šokių grupės. Dalyvavo profesionalūs Lietuvos meno kolektyvai ir atlikėjai.

Į tradicinę Rudens gėrybių šventę (09 30) sugužėjo visi jaunos savivaldijos kultūros įstaigų meno mėgėjų kolektyvai. Nuotaikingame koncerte dalyvavo Elektrėnų, Vievio, Gilučių, Kietaviškių, Jagelonių, Semeliškių liaudiškos muzikos kapelos, vokaliniai ansambliai, linksmino Kazokiškių kaimo seklyčios humoro grupė Magnolija. Tautodailininkai demonstravo savo amatą – audimą, pynimą, medžio drožybą, lipdybą.

Spalio 20 d. įvyko dvyliktus metus iš eilės organizuojamos kapelų varžytuvės, kurioms vadovavo ilgametė Grok, Jurgeli šeimininkė Stefa Navardaitienė. Tarpusavyje varžėsi Domeikavos, Stakliškių, Aukštadvario, Lentvario, Kuršėnų ir Elektrėnų kapelos. Žiūrovų prizą pelnė panevėžiškė Velžio liaudiškos muzikos kapela Garažas.

Giliomis dainavimo tradicijomis pasižymįs Elektrėnų mišrus choras Energetikas (vad. Rita Jurgaitienė), gyvuojąs nuo 1969 m., birželio 27-liepos 2 d. dainavo Norvegijoje (Skien mieste) vykusioje III Šiaurės ir Baltijos šalių dainų šventėje. Išvyką rėmė Lietuvos elektrinė, savivaldybė.

Vievio miesto pagyvenusių žmonių šokėjų grupė Jievaras susikūrė 1997 m. Vadovė – ilgametė kultūros darbuotoja A. Pulauskienė. Šiais metais šokėjai koncertavo Vilniuje, nepriklausomų teatrų asociacijos renginyje Dermė, tarptautiniame sambūryje Birštone. Spalio 16-24 d. dalyvavo Briuselyje vykusiame pagyvenusių žmonių kongrese.

Liepą Lietuvos tautodailininkų sąjunga pakvietė elektrėniečius medžio drožėjus į Suomijoje rengiamą parodą užmegzti kultūrinių ryšių, supažindinti suomius su Lietuvos menu.

Suvalkų regioninis kultūros ir meno centras ir kūrybinio darbo namai Vygriuose (Lenkija) paprašė drožėją V. Umbrasienę dalyvauti liaudiškų skulptūrų plenere. Menininkė čia sukurė Sopulingąją Mariją. Tai monumentalioji skulptūra po stogeliu.

Elektrėniečiai didžiuojasi, kad šį rudenį iš jų miesto į Tautodailininkų sąjungą priimti net keturi žmonės. Džiugu, kai atsiranda naujų talentų: drožėjas H. Vaišvila, tapytoja V. Rasiukevičienė ir dvi rankdarbių meistrės – A. Vainiūnienė ir V. Vaišvilienė.

Jau 24-eri metai iš eilės gegužę Elektrėnų savivaldybės literatūros muziejaus ir bibliotekos iniciatyva organizuojamas Poezijos pavasaris. Šiemet čia skaitė savo poeziją poetai E. Volotkevičiūtė, A. Valionis, A. Skyrelis, L. Degėsys, taip pat JAV poetas Sam Vitt, išeivijos lietuvė iš Čikagos E. Juodvalkė. Ta proga tautodailininkas I. Užkurnys kasmet sukuria literatūrinių skulptūrų bei rašytojų bareljefų, kurie atidengiami per Poezijos pavasarį. Darbai lieka literatūros muziejuje. Poezijos renginyje dalyvauja miesto gyventojai, mokytojai, mokiniai. 

Vytautas Griščenka, 8-238 39736


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT