Alytaus rajonas

Skleisti savitą krašto šviesą

Alytaus rajone veikia 23 kultūros įstaigos, jose dirba 63 kūrybiniai darbuotojai. Įvairaus amžiaus ir įvairių socialinių grupių žmonėms 2000 m. surengti 1875 kultūriniai renginiai. Bendromis jėgomis užtikrinama kultūrinė bei švietėjiška veikla, puoselėjamos kraštui būdingos tradicijos, siekiama laisvalaikio formų ir turinio įvairovės, rūpinamasi gyventojų kultūros ugdymu, bendrosios ir etnokultūros puoselėjimu, kaupiamos, renkamos ir padedamos išsaugoti būsimoms kartoms materialinės ir dvasinės kultūros vertybės, atsiminimai apie istorinius įvykius ir faktus, gaivinami užmiršti papročiai, tradicijos. Apie vieną kitą renginį konkrečiau.

Rajone atgaivinamos Kaimo dienos. Jau švęsta Krokialaukyje (Krokialaukio seniūnija), Ilguose, Lelionyse ir Alovėje (Alovės seniūnija), Vankiškiuose (Miroslavo seniūnija), Luksnėnuose (Alytaus seniūnija).

Kaimo diena Ilguose pradėta gegužinėmis pamaldomis. Prie papuošto lauke altoriaus pagarbinta Marija, padėkota jai už pavasarį, už darbų pradžią. Pamaldas pradėjo kaimo vedlys kartu su kunigu. Po pamaldų aplankyta kaimo darbštuolių darbų paroda. Audinių eilės, mezginių, tapytų paveikslų, paveikslėlių, sveikinimų, įvairių rankdarbių driekėsi tarsi žydinti pieva. Rinkti pačios seniausios ir pačios jauniausios rankdarbiai. Po apžiūros to kaimo lyderis (vadinamasis šviesuolis) papasakojo, iš kur kilęs kaimo pavadinimas, kiek gyveno gyventojų, kiek kiemų, kuri pavardė populiariausia. Aplankyta Ilgų pradinė mokykla, kurios kieme apsistota gegužinei. Kaimo moterys su savo šeimomis atsinešė “gastinčius” (vaišių) ir pievelėje suruošė vaišių stalą. Didelį kepalą naminės duonos prapjovė seniausias kaimo žmogus ir visiems padalijo, linkėdamas gero metų derliaus ir skalsos. Bitininkas ant stalo padėjo medaus puodynę, didelį sūrį ir taip pat linkėjo, kad būtume darbštūs ir vieningi kaip bitutės. O skaniai paraugtos sulos netrūko visą šventę.

Kaimo vaikučiai parodė vaizdelį Pavasaris, paruoštą mokytojos J. Valaitienės. Seniūnė linkėjo visiems sveikatos, gero derliaus ir kasmet organizuoti Kaimo dieną, glaudžiantis vienam prie kito – tiek jaunam, tiek senam.

Skardus Simno bažnyčios varpo gausmas sušaukė į jubiliejaus iškilmes ne tik šimtus tikinčiųjų, bet ir išsklaidė rudeninį rūką. Giesmėmis ir gėlių žiedais po kojomis parapijiečiai sutiko vyskupą Juozą Žemaitį, kitus aukštus dvasininkus. Simno bažnyčios istoriją priminė Alytaus dekanato dekanas Juozas Gražulis, Simno bažnyčios klebonas Gediminas Bulevičius. Jubiliejaus proga sveikino apskrities administracijos, rajono valdžios atstovai. Garbūs svečiai pasodino bažnyčios šventoriuje amžinai žaliuojantį medį. Simnas ūžė iki vakaro, nes šventę tęsė Simno, Verebiejų, Kalesninkų bei Lazdijų rajono dainininkai ir muzikantai.

Rugpjūčio 13 d. Žolinė, žemdirbių diena Pivašiūnuose. Visi nekantriai dairėsi aukštųjų bažnyčios hierarchų, Vyriausybės, Seimo, apskrities, miesto, rajono vadovų, kunigų, kitų svečių. Pasimeldę bažnyčioje, septyni Lietuvos vyskupai arba jų patikėtiniai raudonu kilimu nuėjo iki pakylos iškilmingų šv. Mišių laikyti, Viešpaties globos žemdirbiams ir palaimos jų išaugintam derliui prašyti. Į mišių auką įsijungė kunigai, Alytaus jungtiniai chorai, Kunigaikštienės Birutės motorizuoto pėstininkų bataliono pučiamųjų orkestras. Įspūdinga buvo šventės procesija. Apskrities vadovas Ignas Aleškevičius įteikė nuncijui duonos kepalą, simbolizuojantį Dzūkijos žemdirbių išaugintas gėrybes. Visi atlaidų dalyviai, nešini gėlių puokštėmis, organizuotai patraukė prie Ilgio ežero. Sugiedojus himną, rajono meras Vydas Baravykas visus pakvietė pabendrauti su žemdirbiais, pasivaišinti jų išaugintomis gėrybėmis.

Žmonių gausa parodė, kad tokias šventes organizuoti būtina. Žolinė ir žemdirbių diena Pivašiūnuose turėtų būti tradicinė. Koncertavo daug muzikinių grupių, rajono saviveiklininkai. Šventė tęsėsi per naktį. Renginys turėjo daug rėmėjų.

Daugų miestelyje jau ketvirtą kartą paminėta Valstybės (Mindaugo karūnavimo) diena. Ji prasidėjo šv. Mišiomis Dievo Apvaizdos bažnyčioje. Aikštėje tęsė Alytaus rajono ir Pelesos (Baltarusija) etnografiniai ansambliai, tautodailininkų ir amatininkų mugė, sportiniai žaidimai, atrakcionai, rungtys, su savo dirbiniais dalyvavo tautodailininkai ir liaudies meistrai. Pavakary vyko rajoninė dainų ir šokių šventė, kurioje dalyvavo apie tūkstantis saviveiklininkų. Grojo Kybartų pučiamųjų instrumentų orkestras, grupės Pikaso, X-Orda ir Prestižas. Pabaigoje – nakties diskoteka ir fejerverkai.

Ketvirtą kartą į Balkūnus susibūrė apskrities teatro mėgėjai. Čia, dailininko Antano Žmuidzinavičiaus tėviškės klojime, vyko teatrų šventė Kaimo liktarna 2000. Atvyko pats Vytautas Maknys ir stebėjo teatralų pasirodymus. Septyni apskrities teatrai ir svečiai iš Punsko varžėsi dėl Alytaus apskrities viršininko administracijos įsteigtos teatrologo V. Maknio premijos (1000 Lt). Balkūnuose svečių laukė šventės vedėja Agota (A. Turčinavičienė), Krokialaukio kultūros namų kaimo kapela (org. Alytaus rajono liaudies teatro režisierė Aldona Balalienė). Komisijos nuosprendis buvo toks: premiją skirti Alytaus rajono kultūros centrui už A. Vienuolio Paskenduolę (rež. A. Balalienė). Maloniai nuteikė gražia lietuvių kalba vaidinęs artistiškas Punsko lietuvių kultūros namų klojimo teatras. Jis pakvietė alytiškius atvykti 2000 m. vasarą.

Gegužės 21 d. kultūros centre vyko trečiasis Pietų Lietuvos humoro grupių konkursas Sprigtas 2000 Valentino Kirlio premijai laimėti. Dalyvavo V. Kirlio bendražygis Domas Dabriška, Janina Kirlienė su dukromis. Dvylika humoro grupių iš Alytaus, Marijampolės, Lazdijų, Vilkaviškio ir Jonavos miestų bei Alytaus ir Varėnos rajonų bemaž aštuonias valandas varžėsi dėl premijos. Konkurso dalyviai nuvežė gėlių ant V. Kirlio kapo. Komisija didžiuoju (1000 Lt) prizu apdovanojo matuiziškius, o savo šeimos įsteigtą premiją (500 Lt) už meistriškumą ir artistiškumą J. Kirlienė skyrė Marijampolės grupei M-2. Visiems vadovams buvo įteiktos gražios, meniškos skrybėlaitės, kurias pagamino Alytaus dailiųjų amatų mokyklos mokiniai. Šventės pabaigoje – alaus ir žuvies vaišės.

Gegužės mėnesio pabaigoje, prasidėjus astrologiniam Dvynių ženklo periodui, susirenka mieste bei rajone gimusios dvynių poros. Alytuje klubas, pavadintas Mes gimėm du, gyvuoja jau šešeri metai. Kasmet porų vis daugiau, 2000-aisiais atvyko net 40. Jauniausi dvyniai buvo vos septynių mėnesių, vyriausi – 21 metų. Visi kartu nusifotografavę, alytiškiai dvyniai, tikimasi, gali patekti į Lietuvos rekordų knygą.

Susitikimą organizuojanti Alytaus rajono liaudies teatro režisierė A. Balalienė (ji pati yra sūnų dvynių motina) teigė, kad neoficialių alytiškių dvynių klubą sudaro apie 70 porų, tačiau surinkti visas vienu metu į vieną vietą nėra paprasta. Prisistatė poros, turinčios meninių sugebėjimų, dvynukai parodė savo programėles. Visus linksmino Butrimonių šokių studija Gojelis (vad. B. Sereičikaitė).

Adolfas Juzumas, 8-235 53470


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT