Akmenės rajonas

Griežia žemaitiškas smuikelis

 

Į Žemaitijos krašto tradicinę Žemaitiško smuikelio šventę Akmenės pušyne savo dainas, melodijas ir gerą nuotaiką atsivežė 8 liaudiškos muzikos kapelos. Mugės prekeiviai pardavinėjo keramikos ir molio, zzzzpynimo ir drožimo darbus, vyko įvairūs atrakcionai. Kol pušynas šurmuliavo, saviveiklininkai rengėsi pasirodymui.

Naujosios Akmenės kultūros rūmų renginių organizatorė J. Smirnova paskelbė, kad pušyne, estradoje, įkuriama akcinės bendrovės Žemaitiškas smuikelis korporacija 2000-ieji, kad jos vadybininke paskirta Daiva Liutkienė. Ji su liaudišku personažu Juze (P. Venckumi) ir vadovavo šventei.

Rajono meras A. Lupeika, kompozitorius ir nuolatinis Žemaitiško smuikelio dalyvis J. Gaižauskas perkirpo renginio juostą, o mero pavaduotoja E. Meškienė įteikė simbolinį raktą, kuriuo ir atrakino šventę. Pirmoji į estradą išėjo Jono Gintausko vadovaujama kapela Akmena. Gražus grojimas ir vyrų ansamblio dainos pranašavo gražią šventę.

Žiūrovų simpatijos ir plojimai palydėjo į estradą Jurgio Gaižausko šeimyninį trio – grojo maestro, jo žmona ir anūkė. Maestro padainavo savo sukurtą humoristinę dainą Rūkanti karta. Nuotaikingas programas parodė Akmenės (vad. A. Lakačiauskis), Alkiškių (vad. M. Darčanovas), Ventos (vad. V. Virbickas) kultūros namų kapelos. Daug simpatijų pelnė Ventukai, kuriems kūrybiškai vadovauja R. Dievinas. Žiūrovų dėmesys liudijo, kad Ventukai žinomi ir pripažinti. Jie pasirinko liaudies melodijų pynę, į kurios sūkurį įsijungė ir žiūrovai. Ventiškiai specialiai atliko J. Elekšio ir I. Petrošiaus dainą Tau vienai.

Nuotaikingas programas parodė Telšių rajono Žarėnų (vad. V. Petrauskis) ir Nevarėnų (vad. M. Ulkštinaitė), Radviliškio rajono Baisogalos (vad. V. Malinauskas) kapelos. Padėkos žodį tarė rajono meras A. Lupeika.

Saulėtas ir vaiskus šeštadienis į Naujosios Akmenės rajono šventę bei rajono 50-mečiui skirtus renginius išviliojo jaunus ir senus. Apžiūrėję respublikinę gėlių parodą, rajono vadovai, svečiai, didelis būrys saviveiklininkų stojo į darnią gretą ir, aidint J. Gintausko vadovaujamam dūdų orkestrui, atžygiavo į stadioną. Čia susirinko gausiai žiūrovų. Šventės vedėjai J. Smirnova ir L. Pukinas pakvietė miesto seniūną ir rajono merą pakelti miesto ir valstybinę vėliavas. Į susirinkusius kreipėsi meras, primindamas, kad Akmenės rajonas susikūrė 1950 metais, kad dabar rajone gyvena per 33 tūkst. gyventojų, kad teritorijoje yra 180 kaimų, kad visi miesteliai turi savo herbus ir vėliavas... Prelegentas, priminęs rajono istoriją, pagarbiai tarė pavardes žmonių, kurie daug atidavė rajono labui. Viršum stadiono praskrido savivaldybės sekretoriaus K. Intos pilotuojamas lėktuvas, o vaiskioje padangėje išsiskleidė parašiutininkų kupolai. Iš lėktuvo pažiro AB Eternit Akmenė produkcijos reklaminiai lapeliai. Miesto ir rajono šventės dalyvius pasveikino Lenkijos Respublikos Konino miesto viceprezidentas Z. Vinčevskis, Latvijos Respublikos Dobelės meras J. Alksnitis. Su šiais miestais akmeniškiai yra pasirašę bendradarbiavimo sutartis, o draugystės ryšiai sutvirtinami gyvenime. Po oficialiosios programos koncertavo J. Gintausko muzikantai, J. Draudikienės dainininkai, B. Viktoravičiūtės šokėjai, Naujosios Akmenės muzikos mokyklos ugdytiniai, į svečius atvykęs vokalinis ansamblis Bavarija, pasirodė karatė sporto šakos atstovai. Nuoširdžiai ir šiltai buvo sutiktas Konino miesto jaunimo šokių kolektyvas. Klausydamiesi koncerto, akmeniškiai, reikia manyti, mintijo apie didelį meno saviveiklos entuziastų darbą ir talentą, apie kolektyvų vadovų profesionalumą.

Kovo 11-osios proga surengtas dainų konkursas Lietuva, visatos gyva širdie jau pretendavo į tradicinį. Tai puiki proga pasirodyti solistams, ansambliams, grupėms. Laisvė rinktis muzikavimo stilių ir būdą. Smagų koncertą trenkė Ventos muzikos mokyklos kapela Ventukai, šįkart atvežę Atžalas – visai jaunus muzikantus. Konkurso komisija, pirmininkaujama J. Draudikienės, pirmąją vietą paskyrė Ventukų solistui
D. Kumpikevičiui ir Alkiškių estradiniam ansambliui. Prizinės vietos atiteko solistui J. Butnoriui iš Akmenės ir mišriam duetui iš Naujosios Akmenės.

Naujosios Akmenės kultūros rūmuose susibūrusios Julė Draudikienė, Valerija Ramanauskienė ir Janina Smirnova, kartu dainuojančios penkiolika metų, lapkričio 18-osios pavakarę sukaktį paminėjo autoriniu koncertu. Anot ansamblio vadovės, trijų dainininkių charakteriai labai skirtingi, bet daina suvienijo, “sulipdė”, o noras koncertuoti padeda įveikti įvairias kliūtis. Beje, J. Draudikienė vadovauja chorui, ansambliui, mokytojauja. V. Ramanauskienė irgi mokytojauja ir dainuoja. J. Smirnova muzikuoja su estradiniu ansambliu ir su jaunimo kolektyvu ir ėmėsi teatro režisierės darbo. Po ilgų ir nuoširdžių plojimų į sceną pakilo dešimtys žmonių ir padovanojo po gėlės žiedą gabioms ir kūrybingoms dainininkėms.

Finalinės dainos Žemaitija, atliekamos Naujosios Akmenės kultūros namų mišraus choro (vad. J. Draudikienė), žodžiai nuskambėjo koncerte, skirtame Lietuvos meno saviveiklos 100-mečiui. Dvylika savų kolektyvų ir svečiai – Mažeikių muzikos mokyklos merginų choras – supynė gražų dainų, šokių, muzikos vainiką. Tai tarsi savotiška ataskaita žiūrovams. Gyvename sunkokai, stinga pinigų, koncertinių rūbų, instrumentų, bet mėgėjų veikla gyva. Kad meninei veiklai netrukdo amžius, įrodė choras (vad. A. Milius), šokėjai (vad. S. Mituzienė) ir liaudiškos muzikos atlikėjai (vad. K. Domkus). Apie tremtyje išbūtus metus, apie meilę ir Tėvynės ilgesį dainavo tremtinių choras, vadovaujamas I. Jokubauskienės. Smagias melodijas raitė kapela Akmena (vad. J. Gintauskas), ilgesingą dainą apie meilę atliko moterų ansamblis (vad. J. Draudikienė). Finalinei dainai pritarė ir žiūrovai.

Janina Rekašienė, 8-295 5 65 94


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT