Vilnius

Diena po dienos

Vilniaus mokytojų namų istorijos pradžia – 1946 metai. Tada tai buvo kultūros ir švietimo darbuotojų profsąjungos klubas, kuriame nemažai žmonių mielai praleisdavo laisvalaikį. Nuo pat įsikūrimo čia veikė biblioteka, įvairūs meno saviveiklos būreliai, turistų klubas, buvo rengiami susitikimai, paskaitos, teminiai vakarai, rodomas kinas.

Mokytojų namų gyvenimu gyveno daug talentingų asmenybių. Chorams vadovavo A. Krogertas, A. Arminas, A. Gimžauskas, J. Žitkevičius ir kt. Įvairių žanrų teatro būrelius globojo V. Mikštaitė, I. Garasimavičiūtė, E. Žebertavičiūtė, L. Noreika, dirbo pianistai A. Žiūraitis, Ch. Potašinskas.

Naujas etapas Mokytojų namų gyvenime prasidėjo 1959 metais, kai po jų stogu prisiglaudė Ąžuoliuko choras. Tuomet jam vadovavo H. Perelšteinas. O 1961-1962 m. Mokytojų namai savaip išgarsėjo, režisierei V. Mikštaitei čia pastačius J. Karnavičiaus operą Gražina.

Sunku suskaičiuoti, kiek per 46-erius turistinio sezono metus nukeliavo turistai, vadovaujami entuziasto, šviesaus atminimo mokytojo B. Petrulionio. Populiarūs turistinio sezono atidarymo ir uždarymo vakarai, kuriuose mielai dalyvauja Lietuvos operos dainininkai ir profesionalūs kolektyvai, vyksta ir dabar.

Geru žodžiu minimi vykę Lietuvos pedagogų raiškiojo žodžio konkursai.

Aštuntajame dešimtmetyje buvo įsteigti kalbų mokymosi, siuvimo, pynimo iš vytelių, audimo, mezgimo, taikomosios dailės, šrifto kursai. Vėliau šiuos kursus baigę žmonės būrėsi į klubus pagal pomėgius.

1989 m. pabaigoje Mokytojų namai persikėlė į naujai restauruotą pastatą Vilniaus gatvėje Nr. 39, kuris priskiriamas prie XVIII a. istorinių paminklų. Gyvenimas šiuose rūmuose tarsi atgijo – suintensyvėjo kūrybinė veikla, pradėta labiau domėtis žmonių pomėgiais, ieškoti įvairesnių bendravimo formų.

Mokytojų namų vardą garsina septyni meno kolektyvai: berniukų ir jaunuolių choras Ąžuoliukas, kamerinis choras Cantemus, akordeonistų kvintetas Concertino, folkloro ansambliai Kankleliai ir Krivūlė, vaikų tautinių šokių kolektyvas Ūla ir suaugusiųjų Kupolė.

Patrauklios ir vaikų gausiai lankomos tautinės choreografijos, baleto studijos, šeštadienio ir sekmadienio estetinio lavinimo mokyklėlės. Būsimuosius studentus galima sutikti papildomo ugdymo mokykloje Jaunimo perspektyva.

Mokytojų namuose įsikūrusi J. Stauskaitės dailės mokykla, kurioje jaunieji “talentai” nesudievinami – dėmesys labiau skiriamas vaiko pastangoms, jie mokomi savarankiškai kurti ir suprasti meną.

Vartų galerijoje rengiamos profesionalių dailininkų parodos, vyksta kamerinės muzikos koncertai. Trečiadieniai yra moksleivių diena. Dailės mokytojai gali perkelti dailės pamokas iš mokyklos į galeriją.

Įvairų Mokytojų namų gyvenimą papildo klubai. Čia renkasi Vilniaus žemaičiai, dzūkai, jurbarkiečiai, vyresnio amžiaus mokytojai, vegetarai, pypkoriai, šv. Kazimiero ordino nariai, bendravimo vokiečių kalba žmonės, Lietuvos reformacijos ir kultūros bei mokytojų literatų Spindulio draugijos.

Manome, kad jau turime savo lankytoją, žiūrovą, dalyvį, tačiau daug dėmesio skiriame ir reklamai. Kuriame naujus reklamavimo būdus, nereikalaujančius didelių finansinių išlaidų.

Mokytojų namų sezonas prasideda rugpjūčio 31-ąją koncertu Su rugsėjo 1-ąja, pakiliai minime Mokytojo dieną, spalio pradžioje rengiame vilniečių pamėgtą Sodo kraitę.

Intensyviausias Mokytojų namuose – gruodis. Svetainėje, salėje Prie židinio, didžiojoje salėje galima klausytis Kalėdų muzikos, poezijos mėgėjai renkasi į vakarus Už apsnigtų palangių, vakaruose Prie balto Kūčių stalo supažindiname su Lietuvos regionų Kūčių vakarų papročiais ir valgiais, prieš Naujuosius metus kviečiame vilniečius į vakarą Sutikime šventę gražiai ir gražūs – tai stilisto, kirpėjo, stalo serviravimo specialisto, dizainerio patarimai, kaip sukurti šventinę nuotaiką namuose. Baigiame šventinių renginių maratoną vaikų atsisveikinimo su Kalėdų eglutėmis švente kiemelyje.

Tradiciniuose Šviesos blykstės vakaruose pristatome Lietuvos miesteliuose, seniūnijose gyvuojančius mėgėjų meno kolektyvus, šviesius to krašto žmones, o sostinėje gyvenantiems, iš tų kraštų kilusiems suteikiame gerą progą prisiminti jaunystę ir pabendrauti su kraštiečiais.

Kuriantys mokytojai skleidžia savo kūrybą, skaitymą vakaruose O tu suraski tą žvaigždelę.

Kad vilniečiams būtų lengviau orientuotis mūsų organizuojamoje veikloje, dirbame pagal tam tikrą sistemą. Kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį – pokalbių vakaras Duetai. Kultūrologas Tomas Sakalauskas kalbasi su originaliai mąstančiais ir turinčiais ką pasakyti žmonėmis. Antras mėnesio ketvirtadienis – Ketvirtadienio arbatėlė, čia galima sutikti žinomus ir ne tiek žinomus žmones, pamatyti kitame amplua negu mes juos pažįstame. Kiekvieną sekmadienį vaikai ir jų tėveliai kviečiami į A. Klovos svetainę.

Pavasarį, kovo 20-ąją, plačiai minime pasaulinę Žemės dieną. 1999-aisiais keliavome po Lietuvą su žemės gaubliu, per 10 dienų aplankėme 28 miestus, ant gaublio pasirašė apie 20 tūkstančių žmonių, moksleiviai parašė Žemei 10 tūkstančių laiškų, pritardami Žemės išsaugojimo ateinančioms kartoms idėjai. 2000-aisiais vyko akcija Restauruojame medį. 2001-aisiais rengsime šviesos, skaidrių ir muzikos meninę kompoziciją Tegul tai išlieka. Išleisime vaikų laiškų Žemei knygą, kurią šio renginio metu ir pristatysime.

Knygų pavasaris – tai šventė ne tik knygomanams. Literatūrinės diskusijos, susitikimai su leidėjais, knygų autoriais akcijos, atrakcijos tradicinėje ir neįprastoje aplinkoje, knygų mugė suintriguoja daugybę miestiečių.

Gegužės mėnesį visos linksmybės persikelia į jaukų kiemelį. Kiekvieną trečiadienį kviečiame vaikus į popietę Kiemas vaikams. Šiemet papildysime kiemo renginius pučiamųjų orkestrų vakarais Skamba vario dūdos.

Masiškiausias vasaros renginių ciklas, apimantis beveik visas Mokytojų namų erdves, – Lietuvos regionų dienos. 2000-aisiais Dzūkijai atstovavo Alytaus, Suvalkijai – Marijampolės, Aukštaitijai – Utenos, Žemaitijai – Telšių apskričių rajonai. Šventėje dalyvavo per 50 įvairių žanrų kolektyvų.

2001-aisiais Regionų dienose kviesime dalyvauti Dzūkijos, Punsko krašto, Rytų Lietuvos, Aukštaitijos, Žemaitijos, Suvalkijos ir Mažosios Lietuvos saviveiklininkus, tautodailininkus, muzikus, žinomus tų kraštų žmones. Turime viltį, kad Mokytojų namuose žmonės jaučia bendravimo malonumą, o mes stengiamės, kad šiuose namuose būtų mokoma, rodoma, kalbama apie tai, kas TIKRA.

Zita Žepnicienė, 8-22 623514


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT