Varėnos rajonas

Ošiančių girių paunksmėje

Didžiausias 2000 metų Varėnos r. renginys – dainų ir šokių šventė Pavasario jausmai – jaunystės sparnai. Dalyvavo apie 1,5 tūkst. dainininkų, šokėjų, muzikantų. Varėnos dainų slėnyje dainavo 6 jaunių, 5 bažnytiniai chorai, taip pat Valkininkų miestelio moterų choras. Varėnos kultūros centro choras Varpilė. Buvo svečių iš Prienų, Punsko lietuvių choras Dzūkija. Šokyje sukosi 16 jaunučių, 8 jaunių, 3 jaunuolių, 5 jaunimo, 10 merginų, 5 senjorų, 6 pagyvenusių žmonių šokių grupės. Įspūdinga buvo jungtinė liaudiškos muzikos kapela (vadovas V. Taraila). Tradicija tapo folkloro pasirodymai kiemeliuose, kas gyvas galėjo pasiklausyti dainų ir muzikos, paragauti giros, sūrio, dzūkiškos bandos. Šventę režisavo E. Krupovičius. Chorų vadovė R. Velžienė ir N. Kondratienė, šokių – J. Stankevičienė ir V. Stadalnykas.

Trečią kartą vasario 14 d. Amūras, pakurstęs meilės aistros ugnį, karštas širdis sukvietė į Valentino dienai skirtą renginį. Rungėsi jaunimo grupė iš Varėnos žemės ūkio mokyklos, vidurinių mokyklų, neformalių jaunimo organizacijų. Dalyvavo komandos Tindi rindi (Ąžuolo vid. mokykla), Chameleonai (Valkininkų geležinkelio stoties jaunimas), Širdukai (Ryto vid. mokykla). Nugalėjo Tindi rindi.

Gegužės 20 dieną Varėnos kultūros centre vykusioje akcijoje Kai pavasaris ateina daug kalbėta apie narkotikų, alkoholio, rūkalų žalą. Vyko filmų peržiūra. Renginys organizuotas taip, kad jaunimui suprantama forma būtų pateikta informacijos (org. Varėnos miesto klubas 72 ir kultūros centras).

Spalio 27-28 dienomis Varėnoje vyko savitas jaunimo renginys Mes esame ir gyvename čia. Jį organizavo klubas 72, sporto klubas Extremitas, progresyvios muzikos klubas Neospektras, kultūros centras, rajono savivaldybės jaunimo reikalų komitetas.

Jaunimas susitiko su rajono savivaldybės bei policijos atstovais, rajono meru V. Mikalausku, policijos komisaru V. Kantaravičiumi, švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju L. Tamulevičiumi, švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja kultūrai R. Svirskiene, taip pat su antrai kadencijai išrinktu Seimo nariu A. Kašėta. Salė buvo pilnutėlė, jaunimas turėjo ką paklausti valdžios atstovų. Jie stačiai apipylė klausimais. Kalbėtasi apie dvi su puse valandos. Susitikimas parodė, kad šnekėtis ir tarpusavy bendrauti reikia.

Kitądien miesto bendruomenei pristatyta jaunimo muzika. (Beje, tąkart pirmą kartą buvo paskelbtas grafiti konkursas ir vykdomas prie kultūros centro sienų.) Varėnos gyventojai galėjo paklausyti progresyvios jaunimo muzikos, sužinoti, kas tie didžėjai, stebėti kaukių šou.

2000 metais Varėnon pirmą kartą atkeliavo regioninis Molinuko teatras. Dalyvavo 6 lėlių teatrai: iš Lazdijų, Kaišiadorių, Širvintų, Alytaus, Švenčionių, Varėnos rajonų. Į kitą etapą Panevėžyje buvo atrinkti Širvintų r. kultūros centro Družų lėlių teatras (spektakliukas Skudurinės Onutės pasakėlės, rež. Meilutė Morkūnienė) ir Varėnos kultūros centro suaugusiųjų Varėnukai spektakliukas Apie ežį, kuris norėjo būti kitu žvėrimi (rež. R. Krupovičius).

Rugsėjo 28-29 d. vykusioje 8-ojoje respublikos kultūrininkų kūrybos šventėje kūrėjai susipažino su rajonu, skaitė savo eiles, humoreskas, aforizmus, noveles, klausė koncerto (talkino vaikų muzikos mokyklos dainininkės bei akordeonų ansamblis). Laureatais tapo uteniškiai R. Lumpickienė ir K. Kupriūnas, vilkaviškietė J. Kurtinaitienė ir kėdainiškė G. Sereikienė.

Graži tradicija rugsėjį sukviesti visus meno veikėjus, kurie yra kilę iš Varėnos rajono ar turi čia sodybą. Renginyje Jie kuria ir gyvena Dzūkijoje apsilankė daug įžymių žmonių, tarp jų režisierius J. Jurašas, tapytojas B. Baliulevičius, rašytoja V. Žilinskaitė, dailininkas A. Švažas ir kt.

Balandžio 30 dieną Matuizų laisvalaikio ir pramogų centro etnografinis ansamblis paminėjo veiklos 30-metį.

M. K. Čiurlionio 125-ųjų gimimo metinių proga Varėnoje ir Senojoje Varėnoje vyko daug renginių. Tai dailininkės J. Bagdonienės akvarelių ir piešinių paroda, poezijos ir muzikos vakaras Čiurlionio stebuklas, Lietuvos muzikų rėmimo fondo jubiliejinis koncertas Senosios Varėnos bažnyčioje (dalyvavo D. Šakenytė – vargonai, K. Mikiška ir E. Čiplys – birbynė), Lietuvos muzikos akademijos studentų koncertas (ten pat).

 

Penktą kartą per M. K. Čiurlionio gimtadienį rajono kultūrai nusipelniusiems žmonėms įteiktos Sidabrinės bitės. 2000 m. jas pelnė Varėnos kultūros centro pagyvenusių žmonių šokių grupės vadovas V. Stadalnykas ir Senosios Varėnos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas P. Čivilis.

Eitaras Krupovičius, 8-260 52369


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT