Ukmergės rajonas

Naujo mąstymo pamokos

Tradiciniai renginiai, apdovanojimai, seminarai, išvykos

Kovo 1-4 dienomis Amžinuoju Miestu vadinamoje Italijos sostinėje Romoje vyko jubiliejiniai lietuvių dienai skirti renginiai. Giedoti buvo pakviesti ukmergiškiai – D. Petrikienės vadovaujamas moterų vokalinis ansamblis Cantilena. 10 dienų dainininkės su visos Lietuvos piligrimais keliavo po Italiją.

Kovo pabaigoje Ukmergės jaunimo muzikos klubas surengė Jonui Takarevičiui /Lietui/ atminti skirtą vakarą. Ansamblis Cobi atliko Jono sukurtas dainas. Labdaros vakare dalyvavo 200 Lietaus kūrybos gerbėjų, bičiulių ir artimųjų. Surinktos lėšos perduotos psichologinės pagalbos jaunimui telefono linijai.

Kultūros centre kovo 25-26 d. vykusi respublikinė 4-oji vaikų teatrų šventė Nenuoramos 2000 sujudino miestą. Dalyvavo vaikų teatrai iš Jurbarko, Panevėžio, Kelmės, Ignalinos, Utenos, Anykščių, Kuršėnų, Garliavos, Troškūnų ir, žinoma, šeimininkai – vaikų teatro studija Nykštukas ir vadovė, šventės organizatorė T. Kvieskienė.

Dvi dienas vykusiame etnokultūros seminare dalyvavo daugiau kaip 70 klausytojų. Mokytojai ir kultūros darbuotojai, atvykę iš Jonavos, Širvintų, Panevėžio, Kėdainių, Molėtų, Ukmergės, klausėsi paskaitų apie folkloro choreografiją, vidurio Aukštaitijos papročius ir apie tautinį kostiumą. Paskaitas skaitė Lietuvos liaudies kultūros centro darbuotojai.

Tradiciniame pagyvenusiųjų tautinių šokių festivalyje Sustatysma gubelas 2000 dalyvavo Kupiškio, Kėdainių, Anykščių, Panevėžio, Kaišiadorių, Pasvalio šokėjai. Žiūrovus ir svečius linksmino Rakauckų šposai iš Kupiškio.

Gegužę Ukmergės miestas paminėjo 208-ąsias metines nuo Magdeburgo teisių suteikimo. Ta proga vyko įvairių renginių: kraštotyros muziejuje – tautodailininkų darbų paroda, kultūros centro galerijoje – rajono menininkų ir fotomenininkų kūrybos paroda. Prie Laisvės paminklo tradiciniu patrankos šūviu paskelbus šventę, pilies parke prasidėjo varžytuvės Graži mūsų šeimynėlė, jas keitė Poezijos pavasarėlis. Pilna kultūros centro salė stebėjo folkloro ansamblių koncertą, skirtą Dagilėlio 15-mečiui. Alaus šventėje prie Draugystės kino teatro grojo Ukmergės rajono saviveiklininkai ir svečiai iš Lenkijos. Vyko daug sportinių varžybų: dziudo, šachmatų, krepšinio 3x3. Šventės pabaiga buvo atiduota jaunimui – prie piliakalnio šėlo diskoteka.

Antrą kartą Poezijos pavasaryje už publicistinius straipsnius įteikta V. Šlaito premija (500 Lt). Premija atiteko Gimtosios žemės korespondentei R. Griškevičienei.

Birželio 1-ąją – vaikų šventė. Prie kultūros centro jie klausėsi koncerto, smaližiavo saldumynais, konstravo statinius iš “lego” kaladėlių, vaikų teatrai rodė spektaklius (Nykštuko studija – Padauža raganėlė, Katino Murklio teatras – Julija ir kepti kalakutai), kuriuos dėl žiūrovų gausos teko pakartoti. Įvairūs atrakcionai, tradiciniai piešiniai ant šaligatvio ir dideliems, ir mažiems teikė džiaugsmo.

Tuo pat laiku į kultūros centrą rinkosi vaikų popdžiazo konkurso Baby sing dalyviai. Atlikėjai iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Čekijos dainavo po dvi konkursines dainas, o iš viso konkurse skambėjo 80 kūrinių, kuriuos atliko 200 atlikėjų. Komisija, kurios sudėtyje S. Januška, O. Molokojedovas, festivalio Didįjį prizą paskyrė kaunietei Daivai Starinskaitei, publikos prizas atiteko latviui Matiss Punka, dvi prizines vietas gavo ir ukmergiškių merginų grupė Tik tak (vad. V. Vaitkus).

Birželio paskutinį savaitgalį monsinjoro A. Svarinsko įkurtame Didžiosios kovos apygardos partizanų parke į kasmetinę šeštąją vasaros stovyklą būrėsi Vilkmergėlės tunto skautai. Mūšios pakrantėje išdygo palapinių miestelis, kuriame stovyklavo 100 skautų.

Birželio mėnesį Kaune, Lietuvos II eucharistiniame kongrese Jėzus – tikroji Gyvenimo Duona, tarp 17 Lietuvos bažnyčios chorų giedojo Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios choristai. Keturias dienas žmonės iš visos Lietuvos viešai liudijo tikėjimą Kristumi, dalyvaudami konferencijose.

Liepos pirmosiomis dienomis šiuolaikinio šokio stovykloje Vepriuose dalyvavo 40 šokėjų ir 7 vadovai iš Šiaulių Kosmėjos, Visagino Alegro, Rokiškio Viktorijos ir Ukmergės Triko kolektyvų. Šokėjai visą savaitę mokėsi vieni iš kitų, dalijosi patirtimi, vadovai vieni kitiems negailėjo patarimų. Visi labai draugiškai ir noriai dirbo, o baigiamajame koncerte parodė naujas kompozicijas. Jie ne tik šoko, o laisvalaikiu apžiūrėjo Veprių apylinkes, muziejų.

Vasarą Ukmergės Jaunimo muzikos klubas net tris mėnesius rengė koncertų ciklą Baltųjų naktų rokas. Pirmasis ciklo koncertas vyko liepos pradžioje. Publika klausėsi gyvo garso Cobi ir Soda pop koncerto. Antrajame koncerte dalyvavo dainuojamosios poezijos konkurso laureatai T. Pečiūra, T. Terekas, L. Juozapavičiūtė ir respublikinio konkurso nugalėtoja R. Buragaitė. Trečiasis renginys – instrumentinės muzikos ir judesio improvizacijų šou, o trys dailininkai E. Darulis, R. Širvelis, D. Tijūnėlis interpretavo piešdami. Šis renginys buvo trijų menų – muzikos, dailės ir šokio – sintezė. Ketvirtajame ciklo koncerte jau kavinės Gama kiemelyje skambėjo Soda pop ir grupės iš Anykščių Tyliai melodijos. Baigiamajame koncerte skambėjo ukmergiečių Soda pop, Nasa ir dainuojamosios poezijos konkurso laureato K. Šišo interpretacijos.

Minint Lietuvos Valstybės dieną, Ukmergės kultūros centre atidaryta fotosesijos Ukmergė mano ir svečių akimis darbų paroda. Kūrybą eksponavo 8 fotomenininkai, pateikę parodai po tris darbus. O karūna papuošto piliakalnio papėdėje vyko teatrų vakaras Milžinų paunksmėje. Spektaklius istorine tema rodė Vilkijos, Kupiškio, Vilniaus senamiesčio ir Ukmergės teatrai. Kraštotyros muziejuje Valstybės dienos išvakarėse atidaryta ukmergiškių tautodailininkų ataskaitinė paroda – 20 autorių eksponavo 83 savo darbus. Atidaryme dalyvavo rajono literatų draugijos Versmė literatai, vadovaujami K. Klevinsko, ir skaitė savo kūrybos eiles.

Liepos mėnesį Niūronyse, Arklio muziejuje, vyko 13-oji klojimų teatrų Krivūlė. Į dvi dienas trukusį susiėjimą sugužėjo 9 teatrai, atstovavę įvairiems Lietuvos regionams. Dalyvavo ir punskiečių teatras. Ukmergiškių teatras 63 kėdės rodė spektaklį pagal S. Gedą Strazdo godos.

Želvos vaikų ir jaunimo centras – vieta, kur vaikai kiekvieną dieną atbėga pailsėti, bendrauti, susipažinti – garsėja netradiciniais projektais ir veikla. Šią vasarą centras surengė keletą stovyklų: moksleivių mažąją dvasingumo ir meno stovyklą, kurioje 62 moksleiviai dalyvavo sportinėse varžybose, darbinėje veikloje, įvairiuose būreliuose (molio, piešimo, drožimo, audimo, siuvimo, pynimo); kita stovykla – jauniesiems Švelnuko teatro aktoriams; paskutinėmis birželio dienomis želviškiai keliavo į Palūšę. Geriausiems 7-9 kl. mokiniams čia buvo surengta poilsinė sportinė stovykla.

Sėkmingai pasirodžiusi Kaune popgrupė Tik tak, vadovaujama V. Vaitkaus, neatostogavo ir vasarą. Parengusi naują programą koncertinei kelionei į Lenkiją, prieš pat rugsėjo 1-ąją Tornovo Podgorne dalyvavo miesto šventėje. O Baltijos televizija nufilmavo muzikinį klipą autorinei dainai Neliūdėki.

Rugpjūčio 13 d. renginys, skirtas 1812 m. Prancūzijos – Rusijos karo Deltuvos mūšiui atminti, prasidėjo karo istorijos klubų iš Kauno, Rusijos Federacijos, Baltarusijos, Latvijos, Lenkijos “kariuomenių” teatralizuotomis eitynėmis Ukmergės miesto centrinėmis gatvėmis į Deltuvos mūšio lauką, dalyvaujant kariniam orkestrui. Mūšio lauke vyko įspūdinga kautynių inscenizacija.

Taujėnų kultūros namų artistai vasarą buvo išvykę į Punską – lietuvių bendruomenei parodė spektaklį Pavyzdinis ūkis.

Devynias dienas Vepriuose netradicinės lino dailės simpoziume Plinars 2000 dirbo ne tik Ukmergės menininkai, bet ir kitų šalies miestų. Pagrindinė kūrybos medžiaga linas ir jo produktai (spaliai, sėmenys, pakulos ir kt.). Po darbų, eksperimentų, diskusijų gimė apie 30 kūrinių, kurie visus metus iki kito simpoziumo keliaus po Lietuvos parodų sales.

LRT laidoje Iš visos Lietuvos. Ukmergės rajonas (redaktorė I. Daraskevičiūtė), transliuotoje rugpjūtį, žiūrovai galėjo pamatyti tautodailininkus M. Striogą, L. Dambrauską. L. Dzigaitę, biologą G. Švitrą, kraštotyrininkę, Šaukuvoje gyvenančią M. Bundonienę ir vienintelę rajone, Vepriuose, Bajorinų kaimo turizmo sodybą.

12 vaikų iš socialiai remtinų šeimų dalyvavo projekte Grafiti Ukmergei. Du mėnesius vaikai ir projekto vadovai margino apleistus pastatus ir tvoras. Rėmė Šiaurės šalių vyriausybės.

Tradicija tampa literatų susibūrimas Poezijos ruduo piliakalnio papėdėje. 3-iajame renginyje savo eiles skaitė rajono literatai ir svečiai iš Anykščių, Vilniaus, Kauno. Žiūrovus ir dalyvius linksmino liaudiškos muzikos kapela Sidabrinė gija.

Rugsėjį choro Vyturys vadovas A. Pocius iškilmingai atšventė 30-ies metų kūrybinio darbo sukaktį, taip pat buvo paminėta Vyturio choro 25-erių ir maestro A. Pociaus 55-erių metų jubiliejai. Įspūdingoje šventėje dalyvavo daug svečių, maestro artimųjų bei kolegų. Ką pasiekė, koncerte demonstravo A. Pociaus vadovaujami kolektyvai (akordeonų orkestras, choras) ir mokiniai.

Jau kelintą kartą Ukmergėje vyko festivalis Rokmergė, kurio iniciatorius – jaunas miręs Jonas Takarevičius Lietus. Festivalio šūkis buvo Rokas prieš savižudybę. Rugsėjo 9 dieną koncertavo Biplanai, Spički, Nasa, Soda pop, Super nova, Requiem. Festivalį organizavo Rokmergės jaunimo klubas.

Rugsėjo 13-20 d. Taujėnų kultūros namų liaudiškos muzikos ansamblis su koncertine programa lankėsi ir sėkmingai pasirodė Vokietijoje Wetterau rajone vykusioje vyno šventėje.

Spalio 27 d. Ukmergės kultūros centre šurmuliavo gausiai žiūrovų, susirinkusių į trečiąją mados ir floristikos šventę. Konkursantai, kuriems vadovavo Užupio vid. m-klos Mados teatro vadovė R. Žukauskienė, pristatė drabužių kolekcijas. Varžėsi 30 dalyvių 8-16 metų amžiaus. Žiūrovus linksmino sportinių šokių kolektyvai, popgrupė Tik tak.

 

Lapkričio 17 dieną autorinių filmų vakare Menininkų portretai parodyti videofilmai: Augalų triumfas – apie dailininkę L. Dzigaitę, Slenkantys veidai – apie dailininką R. Širvelį ir videoreportažas – apie dailininką G. Gavėnavičių. Filmų režisierius K. Česnaitis, operatoriai D. Vytas ir K. Zabiela.

Ukmergės bažnyčiose paminėta muzikos globėjos Šv. Cecilijos diena. Giedojo miesto vokaliniai ansambliai, mišrūs chorai Vyturys ir Tremtinys, Cecilijos kvartetas, ansamblis Cantilena.

Po ilgos pertraukos rajono kultūros namų folkloro kolektyvai gruodį vėl rinkosi Lyduokių ir Deltuvos kultūros namuose į priešadventinį renginį. Per dvi dienas pasirodė visi 16 rajono suaugusių ir vaikų folkloro ansambliai.

Kupiškyje surengtame ketvirtajame respublikiniame etnografinių, folklorinių ansamblių ir kraštotyrininkų konkurse seserų S. M. E. Glemžaičių vardinei premijai laimėti sėkmingai dalyvavo ukmergiškiai. Kraštotyros darbų parodoje buvo eksponuojami konkursui pateikti A. Smetonos vid. m-klos mokinių, vadovaujamų mokytojų L. Klivienės ir L. Matakanskienės, rašiniai bei Lyduokių kraštotyrininkės A. Navickienės tarmiškai parašytas darbas Ukmergės krašto liaudies medicina (apie įvairių ligų senovėje gydymo būdus šiame krašte). Abu darbai pelnė specialius prizus. Antrojoje konkurso dalyje išmonę demonstravo vaikų ir suaugusių folkloro bei etnografiniai ansambliai. Ukmergės kultūros centro folkloro kolektyvas Dagilėlis, vad. J. Martinkutės, rodė programą Dangaus šviesuliai, paukščiai ir medžiai, kurią gerai įvertino Lietuvos liaudies kultūros centro specialistai.

Gruodžio 9 d. kultūros rūmuose vyko tarptautinis kamerinių vokalinių ansamblių konkursas Šventosios gaida, kuriame varžėsi 15 kolektyvų iš Kauno, Klaipėdos, Kėdainių, Šiaulių, Molėtų, Vilniaus, Palangos bei Latvijos Livani miesto. Ypač šauniai pasirodė ukmergiškiai – debiutavęs J. Martinkutės mišrus vokalinis ansamblis Klasika apdovanotas diplomu, o D. Petrikienės vadovaujamas moterų vokalinis ansamblis Cantilena pripažintas absoliučiai geriausiu. Žiūrovų prizą pelnė Latvijos dainininkai.

Kalėdų antrą dieną žmonės rinkosi į jubiliejinį penkerių metų kūrybinės veiklos liaudiškos muzikos kapelos Sidabrinė gija koncertą kultūros centre. Pilna salė beveik dvi valandas klausėsi dainų, pasakojimų, pokštų.

Klubai, paminklai, paminklinės lentos, akcijos

Veprių vidurinėje mokykloje įsikūrė etnokultūros klubas Geldutė. Moksleiviai, paraginti pradinukų mokytojos V. Jaskūnienės, renka kraštotyrinę medžiagą, kuria vaidinimus, inscenizuoja pasakas, mokosi liaudies dainų.

Bažnyčios gatvėje, V. Židelio sodyboje, įrengta nedidelė etnografinių rakandų ekspozicija, kuri vis papildoma. Muziejuką gali aplankyti kas nori.

Miesto šventės metu Vytauto gatvėje prie 62 namo atidengta poetui V. Šlaitui skirta paminklinė lenta.

Baleliuose liepos 8 d. V. Ožio ir R. Pivoro iniciatyva atstatytas kryžius. 1928 m. Nepriklausomybės dešimties metų proga šis kryžius buvo pastatytas, o 1963 m. sunaikintas. Kryžių, ant kurio parašyta “Dieve, laimink Balalių kaimą, 2000 jubiliejiniai metai”, išdrožė K. Tulušis.

Rugpjūtį buvo pašventintas K. Tulušio išdrožtas dailus ąžuolinis kryžius, skirtas 2000-iesiems metams. Kryžių puošia užrašas: “Kristus vakar, šiandien, visada”. Vyskupas Rimantas Norvila, šventindamas kryžių, pasakė gražią kalbą ir palinkėjo santarvės, meilės ir Dievo palaimos. Vidiškių seniūnijoje, Kirveliškių kaime, pašventintas paminklinis akmuo žuvusiems partizanams.

Patvirtintas Želvos miestelio herbas, kuriame, atsižvelgiant į krašto tradicijas, pavaizduotas žirgas. Istorinę medžiagą apie Želvą surinko archeologas V. Dundulis.

Kraštotyros muziejui Ukmergės tautodailininkai (A. Stiško, A. Kuliešis, V. Janulevičius, V. Vaitkevičienė, A. Pavydis, V. Mackevičius) padovanojo siurprizą: savo kūrybos – tapybos, skulptūros, keramikos ir meninės fotografijos darbų.

Leidiniai

Leonoros Jankeliūnienės ir fotografės Reginos Mackelienės iniciatyva Kaune įsikūrusi Mažosios fotografijos leidykla išleido 7 atvirukus su Ukmergės miesto vaizdais ir architektūra.

2000 m. Ukmergės Valdo leidykla išleido šias knygas:

S. Kairytė-Čirbienė. Užgimkit, mano posmai,
G. Stankaitis. Svajojančių vienatvių kryžkelės, A. Lipeikaitė. Neklausk ir Paslaptis, K. Česnaitis. Išpažintis, K. Ditkevičiūtė. Dvylika mėnesių kaime, V. Lukša. Veidrodukai, V. Lukša. Rinktinė, V. Ramoška. Vienas ant plento, V. Vyčas. Lemtie, dėkoju Tau už viską, V. Leigienė. Labas vakaras, kalėda, Ukmergės A. Smetonos vid. m-kla. Sveikos gyvensenos pagrindai, D. Kamarauskienė. Gražiausios Ukmergės rajono kaimo sodybos, o Jonavos leidykla Linotipas išleido A. Pavasario (ukmergiškio, dabar gyvenančio Jonavoje) Praradimų turtas.

Leidinių apie Ukmergę sąrašą papildė rajono savivaldybės, Piliečių ekonomikos ir investicijų komiteto bei Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo parengtas 16 psl. informacinis leidinys Ukmergė: dabartis ir perspektyvos.

Parodos

Didelio pasisekimo susilaukia kasmetinės lietuvių fotografijos parodos, organizuojamos Stasio Budrio, Lietuvių fotoarchyvo iniciatyva, M. K. Čiurlionio galerijoje Čikagoje. Praėjusiais metais vykusios 28-osios parodos tema buvo Rytas. Pavasaris. Kūdikystė. Vaikystė. Dalyvavo 112 fotografijos meistrų bei mėgėjų. Čia jėgas sėkmingai išbandė ir du ukmergiškiai: fotomėgėjas iš Veprių R. Šaulys ir ukmergiškis fotomenininkas A. Kuliešis.

Ukmergės kultūros centro galerijos parodos:

Sausį M. K. Čiurlionio darbų atspaudų paroda. Vilniaus dailės akademijos edukacinė paroda Nuo klišės iki atspaudo

Vasarį J. Valušaičio (Kaunas) fotografija ir R. Širvelio (Ukmergė) kūrybos paroda perfomansas Atsitokėjimai, kur šiuolaikinio šokio grupė šoko su dailininko sukurtais rūbais, o autoriaus mintis K. Kastanedos ir D. Charmso tekstais skaitė vietos artistai.

Kovą G. Survilos (Vilnius) skulptūra ir fotografija Medis, geležis, žmogus. D. Tijūnėlis (Ukmergė) Pop/ punktum.

Balandį V. Juciko (Mažeikiai) fotografija ir V. Sitonytės (Šiauliai) tapyba ATVIRU mu mu KAI, Velykinė paroda. L. Grikšaitės (Vilnius) grafika Kryžius ir kančios keliu.

Gegužę L. Dzigaitės (Ukmergė) Augalų grafika. I. Misevičienės (Ukmergė) ir vaikų dailės studijos kūryba.

Birželį Ukmergės menininkų ir fotomenininkų kūryba. Rajono mokyklų mokinių baigiamųjų dailės darbų paroda.

Liepą Fotoplenero Ukmergė mano ir svečių akimis paroda (Panevėžys, Vilnius, Ukmergė).

Rugpjūtį Netradicinės lino dailės simpoziumo Plinars 2000 darbų paroda (Šiauliai, Kelmė, Rokiškis, Ukmergė).

Rugsėjį Kraštietės grafikės R. Kalniūnaitės-Noreikienės jubiliejinė paroda Atodangos ir dukros V. Kirlienės tapyba (gyv. Vilniuje).

Spalį E. Darulio (Ukmergė) Portretai, A. Seibučio (Utena) medžio skulptūra

Lapkritį A. Čepausko (Vilnius) grafika ir skulptūra. Respublikinė neįgalių žmonių kūrybos darbų paroda.

Gruodį Kalėdinė paroda Vilniaus mažosios grafikos centro dailininkų kūryba O. Bražėnienės karpiniai. A. Armonienės skulptūra (Utena). A. Aleksandravičiaus fotoparoda Į naują tūkstantmetį su žymiais Lietuvos žmonėmis (Panevėžys).

Eugenija Vaitkienė, 8-211 52592


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT