Šakių rajonas

Vengti paviršinės veiklos

Menų diena Varpe

Kol kultūros darbuotojai kuria Menų centro viziją, jau kelinti metai šias funkcijas vykdo Varpo vidurinė mokykla. Dažnos rajoninės parodos eksponatai pakimba ant jaukios oranžerijos sienų, čia glaudžiasi dailininkų plenerų dalyviai, pavasariais šurmuliuoja mokinių darbelių mugės, o gelstant medžių lapams, į mokyklos Menų dieną susirenka dailininkai iš Vilniaus, Klaipėdos, Kauno ir, žinoma, pačių Šakių, kad metus brandintą idėją su šios mokyklos mokiniais įgyvendintų bendromis pastangomis. Kiek ji svarbi ir maloni ne tik mokiniams, bet ir patiems menininkams, parodė vasarą vykusio plenero Kalbanti žemė-2 dalyvių darbų parodos atidarymas Vilniuje tuoj po Menų dienos. Visi plenere ir Menų dienoje dalyvavę menininkai, lyg pamiršę vasarą patirtus įspūdžius, tik ir kalbėjo apie dieną, praleistą Varpe. Dailininkai Valentinas Antanavičius, Jonas Daniliauskas, turintys didžiulę pedagoginio darbo patirtį Dailės akademijoje, M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje ir profesionalaus darbo patyrimą, dalyvaujantys Menų dienoje jau ne pirmą kartą, nepaliauja gyrę mokinių sugebėjimą transformuoti idėjas su meniniu pajautimu ir jas pateikti. Na, o pirmą kartą atvykęs Vytautas Žilius visą šį vyksmą vadino unikaliu dalyku, vertu didesnio pagarsinimo. Jis buvo nustebintas ir mokinių kūrybinės minties polėkiu, ir rezultatais. Ne tik su juo, bet ir su kitais menininkais mokinių sukurti darbai galėtų papuošti ne vieną šiuolaikinio meno parodą. Menų dienos idėjos autorius mokytojas Algimantas Vorevičius tą dieną kūryba neužsiima. Tądien jam užtenka organizacinių rūpesčių. Iki tam tikro momento po užraktais ir tamsoje savo valandos laukia Požemių galerijos nauja ekspozicija. Šiais metais tai – mokytojo pasiūlyta kelio idėja. Ir kokiais tik keliais čia nesuteikta galimybė pakeliauti! Šviesos ir Metalo, Labdaros ir Rojaus, Baltijos ir Kombaino ir kitais. Galbūt ne visi įžvelgs meniškumą, bet dėl vienuoliktokų, dvyliktokų išradingumo visų nuomonės sutampa. Taigi mokytojams, mokiniams ir atvykstantiems menininkams reikalinga tradicija – rudenėjant rinktis į Varpą, kad fantazija įgautų formą.

Moksleivija prieš narkotikus

Šakių Žiburio gimnazijos klubo Žibintas projektui Mes prieš skyrė lėšų Valstybinė jaunimo reikalų taryba ir rajono savivaldybė. Lapkričio 17 d. Žibintas gimnazistus ir kitų rajono mokyklų moksleivius pakvietė į konferenciją Mes prieš. Moksleiviai renginiui ruošėsi iš anksto. Nemažai mokyklų dalyvavo ir piešinių konkurse. Daugiausia darbų, kaip sakė dailės mokytoja A. Vorevičienė, pristatė Varpo vidurinė mokykla. Aktyvūs buvo Kudirkos Naumiesčio, Kriūkų, Šakių moksleiviai. Neatsiliko ir pagrindinės mokyklos. Savo darbus pristatė Paluobių, Jankų, Beržynų pagrindinės mokyklos. Pasak mokytojos A. Vorevičienės, antinarkotine tema darbai kino teatre bus eksponuojami kelias dienas, paskui norėtųsi, kad juos pamatytų ir kitur, gal net Seime. Moksleivius pasveikino Šakių parapijos klebonas Deimantas Brogys. Pasak jo, reikia išdrįsti apie tai garsiai kalbėti. Į kokį liūną gali įtraukti narkotikai ir alkoholis, parodyta dokumentiniuose filmuose Liūnas ir Gėla. Paskaitas apie alkoholizmą skaitė socialinių mokslų magistrės Nijolė Liobikienė ir Jūratė Lenkuvienė. Kad narkotikai yra siaubingi, nešantys mirtį, supranta ir patys gimnazistai. Žiburio gimnazijos abiturientas Virginijus Duoba pagal savo scenarijų pastatė spektaklį Morfėjaus vaikai, kurį konferencijos metu galėjo pamatyti visi renginyje dalyvavusieji. Vakare į gimnazijos salę rinkosi pasiklausyti gyvo garso koncerto Mes prieš (koncertavo Šakių, Kauno, Vilniaus, Vilkaviškio grupės).

Lapams krintant, Kalėdų belaukiant

Lapkričio 17 d. Lukšių V. Grybo vidurinėje mokykloje parodą Lapams krintant, šventų Kalėdų belaukiant organizavo mokykla ir laikraščio Kraitė Kauno klubas. Pasak švietimo įstaigos direktorės Nijolės Šapolienės, didžiausia šio renginio iniciatorė buvo dailininkė, septintosios laidos abiturientė Gražina Balsytė-Pasilauskienė, dažna lukšiečių viešnia. “Buvo sutarta, kad į mokyklą atvažiuos Kraitės klubo nariai, parodys savo darbus, susidomėjusius pamokys rankdarbių paslapčių. Smagu, kad vietoj žadėjusių 9 tautodailininkų atvyko net 17,” – džiaugėsi N. Šapolienė. Susirinkusius nustebino eksponatų gausa ir įvairovė. Maži ir dideli parodos dalyviai ne tik apžiūrėjo suvenyrus iš dailiosios odos, šiaudelių, įvairius audinius, mezginius, pinikus, monotipijas, bet čia pat buvo konsultuojami, kaip iš odos iškirpti norimą detalę, prakalbinti baltą popieriaus lapą, tinkamai sudžiovinti augalą, nusimegzti jaukų žaislelį. Pakalbinti rajono dailės mokytojai pripažino, kad tokie susiėjimai – dvasios atgaiva, puiki gyvenimiška pamoka, kokios nerasi jokiuose vadovėliuose. Parodoje už simbolinę kainą galėjai įsigyti G. Pasilauskienės gaminių iš dailiosios odos, skiautinių, ažūrinių A. Balinckienės servetėlių, B. Kavaliauskienės atvirukų, paveikslų, R. Barkauskienės mezginių. Mokyklos direktorė N. Šapolienė ir Kraitės klubo nariai tiki, kad ateityje Lukšiuose irgi susikurs rankdarbių mėgėjų klubas.

Jaunimo metai

Šakių savivaldybė dalyvauja Valstybinės jaunimo reikalų tarybos narkomanijos prevencijos bei Jaunimas bendruomenėje programose. Šakiečių jaunimo iniciatyvos šiemet buvo paremtos 12500 Lt suma. Viena tokia – moksleivių folkloro šventė (lapkričio 11 d.), kurioje, be rajono grupių, dar dalyvavo Lenkijos lietuvių ansamblis – Punsko licėjaus ir gimnazijos moksleivių ansamblis Šalcinėlis, Gumbinės lietuvių vaikų centro ansamblis Nadruvėlė ir Kauno Ąžuolo vidurinės mokyklos moksleivių Gilė. Svečiams buvo sudarytos sąlygos apžiūrėti Zanavykų muziejų, susipažinti su Varpo vidurinės mokyklos bei Šakių vaikų ir jaunimo centro planais. Po koncerto jaunimas skubėjo į linksmą folkloro vakaronę. Draugiškoje mokinių ir mokytojų vakaronėje galėjo pasimokyti vieni iš kitų dainų, šokių ir žaidimų. Dalyvavo daugelio rajono mokyklų moksleiviai.

Danutė Jurgutienė,. 8-247 6 02 18


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT