Raseinių rajonas

Po senolių pastoge

Puoselėdamas liaudies kūrybą, taikydamas jos palikimą rajono kultūriniame gyvenime, kultūros centras jau treji metai organizuoja liaudies muzikantų, dainininkų, pasakorių, liaudiškos muzikos kapelų, folkloro ansamblių susiėjimą Po senolių pastoge. Tikslas – ieškoti autentiškų kaimo muzikantų, dainininkų, šokėjų, pasakotojų. Dažnai net nustembi, kokių perliukų, kokių tautos lobių randama: vėl prikeliami gyventi senovinis šokis, daina. Saviveiklininkų pasirodymus dažnai lydi tautodailininkų parodėlės, kaimo žmonių darbščių rankų sukurti ir jų širdies šiluma sušildyti darbai. Renginys vyksta dviem turais. Visos kultūros įstaigos suskirstomos į 5 zonas: Ariogalos, Betygalos, Šiluvos, Girkalnio ir Viduklės. Į baigiamąjį koncertą Raseiniuose suvažiuoja geriausieji.

Šiemet jų susirinko iš 18-os kultūros namų ir laisvalaikio salių, daugiau kaip 300 atlikėjų. Netilpo ir scenoje. Netrūko ir žiūrovų. Malonu, kad žmonės ateina pasižiūrėti, kaip šoka ar dainuoja artimas giminaitis, kaimynas, senelis ar senelė...

Baigiamojoje šventėje gražiai pasirodė Girkalnio kultūros namai (direktorė St. Sadauskienė), pasakoję apie lino gyvenimą. Šiluvos kultūros namų šokėjai, vadovaujami kultūros namų direktorės I. Šidlauskienės, lietuviško lino gyvenimo improvizaciją išreiškė šokiu. Kalnujų kultūros namų folkloro ansamblio moterys scenoje su senovinėmis muštuvėmis mušė sviestą. Puikią programą parengė Ariogalos zona, smagiai šoko šokėjai (vad. V. Šepkauskas), šauniai grojo Ilgižių kaimo armonikininkai kartu su vadovu A. Leskausku. Žiūrovai negailėjo aplodismentų liaudiškos muzikos kapelai Dubysa (vad. G. Grigalis). Visi susidomėję klausėsi 93 metų solistės iš Šlapučių Onos Gulbinienės, pasakotojos iš Steponkaimio laisvalaikio salės Michalinos Petravičienės. Trys seserys iš Viduklės – O. Živatkauskienė, M. Bardauskienė ir P. Beišienė – pačios groja ir dainuoja, tarp jų viena sesuo – bandonija; tai vienintelė moteris, grojanti šiuo muzikos instrumentu. Žiūrovai galėjo pasiklausyti mediniais šaukštais muzikuojančių lyduvėniškių. Po senolių pastoge žadama burtis ir ateityje.

Raseinių kultūros centre vyko VI respublikinis dainuojamosios poezijos tradicinis renginys Šaltinis – 2000. Jį organizuoja Kultūros rėmimo fondas Rusenė ir rajono kultūros centras. Šeštąjį gitaristų ir bardų sambūrį parėmė Valstybinė jaunimo reikalų taryba bei rajono savivaldybė. Atvažiavo 26 atlikėjai ir ansambliai iš Kauno, Alytaus, Tauragės, Telšių, Ukmergės, Marijampolės, Jonavos, Molėtų, Akmenės, Kėdainių, Kretingos rajonų ir Visagino miesto. Pasak organizatorių, šis renginys pasižymėjo didžiausiu dalyvių skaičiumi. Deja, scenoje nepamatėme raseiniškių, nors dainuojamosios poezijos atlikėjų mūsų rajone tikrai yra. Laimos Martinkutės pakviesti, į sceną ėjo pavieniai atlikėjai ir ansambliai. Jie bendravo su žiūrovais, grojo, dainavo. Vertino Algirdas Svidinskas, Albinas Stakauskas, Jolanta Šimaitienė, Vidmantas Kveselys, Vytautas Nanartavičius. Nustatyti nugalėtojus buvo nelengva. Geriausia vokalistė pripažinta Dainos teatro vadovė kaunietė Ilona Papečkytė, geriausiu instrumentininku – grupės Juodvarniais lakstantys gitaristas Aidas Norvaišas, irgi kaunietis. Specialus prizas Už draugiškiausią dainą atiteko Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centro grupei (vad. Jūratė Dailydėnienė). Žiūrovų simpatijų pelnė Tomas Pečiūra iš Ukmergės. Prizą už dainų žodžius gavo Visagino grupė Katarsis (vad. Vitalij Bogdanovič). Žiūrovai ir atlikėjai nekantriai laukė paskelbiant prizininkus. Taigi absoliučiais laureatais tapo kauniečių Juodvarniais lakstantys (vad. Algirdas Lipskas). Antrąją vietą pelnė alytiškių grupė Alitum (vad. Dalia Kavaliauskaitė), trečioji atiteko šeimyniniam Zutkų trio iš Molėtų. Padėkos raštais apdovanoti visi renginio dalyviai. Nugalėtojus pasveikino ir padėkos žodžius dalyviams bei žiūrovams tarė vertinimo komisijos nariai A. Svidinskas ir A. Stakauskas, kultūros centro direktorius A. Brauklys. Klube 2x2 vakaronėje liejosi įspūdžiai. Dalyviai ir žiūrovai liko patenkinti.

Atspindžiai Raseiniuose

Teatras gyvuoja šimtmečius. Žmogui jo reikėjo visada, o aktoriui reikia žmogaus. Džiugu, jog Raseiniuose jau tapo tradicija rengti regionines mėgėjų teatro šventes Atspindžiai.

2000 m. lapkričio mėn. 4-5 dienomis scenoje parodyta net 11 spektaklių (iš Radviliškio, Jonavos, Kazlų Rūdos, Jurbarko, Panevėžio, Raseinių, Šiaulių, Alytaus, Garliavos, Šakių).

Dešimtieji regioniniai teatrų Atspindžiai 2000 paliko gerą įspūdį. Galima pasidžiaugti, jog renginys pritraukia daug teatro gerbėjų. Žiūrovas ugdo savo skonį, mato teatro galimybes, aktorių ir režisierių tobulėjimą. Smagu, kad teatras nemerdėja.

Albinas Stakauskas, 8-228 51133


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT